söndag 31 augusti 2014

Inte vackert nog

Beautiful Ruins - Jess Walter

I början av 1960-talet anländer en amerikansk skådespelerska till Pasquale Tursis hotell i Porto Vergogna på italienska rivieran. Skådespelerskan är sjuk och uppgiven, hon ska egentligen behandlas i Schweiz men inväntar sin kärlek på hotellet. Pasquale är inte så bra på engelska men försöker ändå bekanta sig med den vackra amerikanskan. En oväntad vänskap blossar genast upp. 

Nu önskar jag att jag kunde fortsätta berätta om dessa två under 60-talet i en liten kustby i Italien men tyvärr springer berättelsen över i nutid där man får följa en uttråkad filmbolagsassistent som inget hellre vill än att få vara med om att göra en riktig film och en gammal filmlegend som har en ung fru och lever på gamla meriter. En hyfsat talanglös manusskrivare råkar befinna sig på studion en dag då en gammal italiensk man dyker upp för att söka upp en gammal vän. Tillsammans ger dig sig alltså ut på jakt efter den försvunna skådespelerskan. 

Vad som börjar på fint går genast över i något farsartat med en viagrastinn gubbe och ett allvar som försvinner bort helt efter bara ett kapitel eller två. Han skriver väldigt bra, Jess Walter, så jag kan absolut tänka mig att läsa mer av honom. Jag hittar flera formuleringar som jag hade skrivit ner om jag hade varit så ambitiös att jag haft någon slags citatbok och han blandar in olika former med utkast till filmer och teatermanus rakt in i brödtexten. Men det här är bara för feelgood och tramsigt för min smak, tyvärr. 

köp boken här eller här. Finns även på svenska, översatt till Alla dessa vackra nederlag, och kan köpas här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar