tisdag 20 maj 2014

TemaTisdag: Bok som blivit bra film

Det här är faktiskt mitt temabidrag så egentligen hade jag vara velat luta mig tillbaka och ta emot tipsen från andra men jag måste tydligen komma med egna tips också, that is how this thing works. 

Det är väl egentligen onödigt att nämna men filmerna om Harry Potter är riktigt bra. Självklart faller mycket bort i filmatiseringen men det gör faktiskt inte så mycket. Jag såg en bit av den första veckan för ett tag sedan och insåg hur kul det är att det i princip är samma skådespelareigenom alla filmer, trots att "barnen" blev något för gamla på slutet och att Neville slutade vara tjock. 

Samma sak med Sagan om ringen-filmerna. Jag var fruktansvärt arg i början över att de förstorade en fånig karaktär som Arwen men på många sätt moderniserade filmen berättelsen. Skateboardande alver och komiska dvärgar är så klart fåningt men något som filmatiseringen gör helt briljant, tycker jag, är att de brutit ner tidslinjen, rett ut den och lagt allt i rätt ordning. För er som inte läst böckerna är det alltså till exempel två tornen uppdelad i hälften om Frodo och Sam medan den andra hälften handlar om resten av gänget och det tycker inte jag är så modern dramaturgi. 

Filmerna om Bridget Jones är väldigt roliga, framför allt för att Renee Zellweger är så himla fantastisk som Bridget. Sen att filmerna klantade till det och castade Colin Firth i en av rollerna när Bridget i tvåan möter den faktiske Colin Firth kan i och för sig diskuteras. 

Filmatiseringen av Michael Cunninghams Timmarna med Julianne Moore och Nicole Kidman är så bra att jag inte ens är intresserad av att läsa boken, även om jag älskar By Nightfall av samme författare. 

Det vidrigaste jag har läst i mitt liv är Lionel Shrivers Vi måste prata om Kevin, den var så hemsk att jag tvingade min sambo att se filmen med mig för att jag skulle slippa bära på den här vidrigheten själv. Jag tycker absolut att filmen förmedlar samma vidrighet, Tilda Swinton gör en fantastisk roll och miljön är väldigt realistisk. Boken är påfrestande, både för dess innehåll och för den kompakta formen, så orkar man inte läsa den så se filmen, den behöver man i alla fall inte se på själv. 

Vad har ni för filmatiserade böcker att tipsa om?


Detta inlägg är en del i Boktimmens tematisdagar, ett fristående initiativ i samband med #blogg100

4 kommentarer:

 1. I taket lyser stjärnorna! Fin ungdomsbok som blev en känslosam film.

  SvaraRadera
 2. Jag klarade inte ens av att läsa färdigt Vi måste tala om Kevin. Den var för dyster och mörk. Timmarna har jag sett, men jag fattade aldrig att det var Kidman eftersom hon hade en annan näsa. förstod inte riktigt det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej Kevin är riktigt hemsk. Haha hon spelade ju Virginia Woolf ;)

   Radera