Fortsätt till huvudinnehåll

TemaTisdag: Bok som blivit bra film

Det här är faktiskt mitt temabidrag så egentligen hade jag vara velat luta mig tillbaka och ta emot tipsen från andra men jag måste tydligen komma med egna tips också, that is how this thing works. 

Det är väl egentligen onödigt att nämna men filmerna om Harry Potter är riktigt bra. Självklart faller mycket bort i filmatiseringen men det gör faktiskt inte så mycket. Jag såg en bit av den första veckan för ett tag sedan och insåg hur kul det är att det i princip är samma skådespelareigenom alla filmer, trots att "barnen" blev något för gamla på slutet och att Neville slutade vara tjock. 

Samma sak med Sagan om ringen-filmerna. Jag var fruktansvärt arg i början över att de förstorade en fånig karaktär som Arwen men på många sätt moderniserade filmen berättelsen. Skateboardande alver och komiska dvärgar är så klart fåningt men något som filmatiseringen gör helt briljant, tycker jag, är att de brutit ner tidslinjen, rett ut den och lagt allt i rätt ordning. För er som inte läst böckerna är det alltså till exempel två tornen uppdelad i hälften om Frodo och Sam medan den andra hälften handlar om resten av gänget och det tycker inte jag är så modern dramaturgi. 

Filmerna om Bridget Jones är väldigt roliga, framför allt för att Renee Zellweger är så himla fantastisk som Bridget. Sen att filmerna klantade till det och castade Colin Firth i en av rollerna när Bridget i tvåan möter den faktiske Colin Firth kan i och för sig diskuteras. 

Filmatiseringen av Michael Cunninghams Timmarna med Julianne Moore och Nicole Kidman är så bra att jag inte ens är intresserad av att läsa boken, även om jag älskar By Nightfall av samme författare. 

Det vidrigaste jag har läst i mitt liv är Lionel Shrivers Vi måste prata om Kevin, den var så hemsk att jag tvingade min sambo att se filmen med mig för att jag skulle slippa bära på den här vidrigheten själv. Jag tycker absolut att filmen förmedlar samma vidrighet, Tilda Swinton gör en fantastisk roll och miljön är väldigt realistisk. Boken är påfrestande, både för dess innehåll och för den kompakta formen, så orkar man inte läsa den så se filmen, den behöver man i alla fall inte se på själv. 

Vad har ni för filmatiserade böcker att tipsa om?


Detta inlägg är en del i Boktimmens tematisdagar, ett fristående initiativ i samband med #blogg100

Kommentarer

 1. I taket lyser stjärnorna! Fin ungdomsbok som blev en känslosam film.

  SvaraRadera
 2. Jag klarade inte ens av att läsa färdigt Vi måste tala om Kevin. Den var för dyster och mörk. Timmarna har jag sett, men jag fattade aldrig att det var Kidman eftersom hon hade en annan näsa. förstod inte riktigt det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej Kevin är riktigt hemsk. Haha hon spelade ju Virginia Woolf ;)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…