Fortsätt till huvudinnehåll

Sommarenkät

Jag hänger väl också på Bokhoras sommarenkät!

1. Vilka 5 böcker bara MÅSTE hinna läsas i sommar?
Det är två månader kvar till min semester så det känns lite konstigt att tänka på det men det kanske är lika bra att börja fundera på kommande läsning så

Beautiful Ruins av Jess Walter som jag var en del i den bokhög jag fick med mig hem från Dubai och var en del i mitt sista inköp före mitt  köpfria år

New York-trilogin av Paul Auster mest för att nu är det fan dags? 

Darling River av Sara Stridsberg av samma anledning som ovan

Mettes värld av Kristen Hamman som jag petat på i hyllan flera gånger. 

Glaskupan av Sylvia Plath för att man alltid ska klämma in en klassiker under sommaren, minst. 

2. Vilken bok är du egentligen inte så sugen på men känner att det är dags att ta tag i?
Varför skulle jag läsa en bok jag inte är sugen på? Dum fråga....

3. Var är bästa stället att läsa i sommar?
Jag skulle vilja säga balkongen men den är riktigt liten och man får inte direkt plats med en solstol. I parken kanske? 

4. Handen på hjärtat, var tror du att du faktiskt kommer att läsa någonstans?
Antagligen i soffan som alltid, men förhoppningsvis på lite andra ställen också. Som på en åttatimmars flygresa. 

5. Vilken bok tror du kommer bli sommarens bästa?
Jag hoppas bli ett Paul Auster-fan så klart så jag får hoppas på den. 

6. Vilken bok borde ALLA läsa i sommar?
En klassiker, sommaren är verkligen tiden för att ta sig an en riktig klassiker som Dostojevskij, Virginia Woolf eller Sylvia Plath. 

7. Strand eller hängmatta?
Älskar havet så får säga strand. Synd dock att jag bor i äckliga inlandet i en lägenhet så det blir ju inget av det för min del. 

8. Deckare eller roman?
roman

9. Favoritgenre?
Att säga roman känns lite tråkigt så klart men för mig är det inte genren som är det viktiga utan hur något berättas och vad språket har för roll i berättelsen. Relationsromaner tycker jag ju om men det måste vara snyggt och smart. Och jag älskar scifi och fantasy. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.