onsdag 14 maj 2014

Livet i en kibbutz

Vänner emellan - Amos Oz

Invånarna i en israelisk kibbutz försöker hitta sina platser i tillvaron i slutet av 50-talet med både andra världskriget och frihetskriget i färskt minne. Det finns hårda regler om hur en ungdom ska utbildas och göra militärtjänst och det diskuteras ifall ett spädbarn ska tas om hand av alla föräldrar eller bara barnets föräldrar. Kibbutsen är bra i teorin men dess invånare går inte riktigt in i dess ramar och i Amos Oz bok får man ta del av åtta olika berättelser, åtta olika människoöden, som vävs ihop med varandra. Där finns Esperantoexperten, den excentriske trädgårdsmästaren, ungdomen som bara vill bort och kvinnan som blir lämnad för en annan kvinna. 

Jag är normalt sätt svag för sådana här novellaktiga berättelser som vagt knyts ihop genom flera olika berättelser och jag gillar verkligen karaktärerna i den här berättelsen. Det är intressant att ta del av berättelser från en israelisk kibbutz men när jag väl är klar med den så kan jag inte påstå att det är någon som stannar kvar hos mig.  Det händer liksom inget speciellt som berör mig utan det är trevliga berättelser som är bra för stunden men som inte fastnar. 

Köp boken här eller här

2 kommentarer:

  1. Den här går just nu som radioföljetong på Sveriges Radio P1, hörde en bit av dagens avsnitt, det låter bra (både gällande innehåll och berättarröst).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag har lyssnat på den där, glömde visst skriva det :)

      Radera