Fortsätt till huvudinnehåll

En modern rysk klassikerdystopi

Snöstormen - Vladimir Sorokin

Platon Iljitj Gagarin är läkaren som är på väg till en liten rysk by med ett vaccin för att rädda människorna från den horribla sjukdomen svartsot då han stöter på en snöstorm. Ingen vill köra honom till byn men han får till slut fatt i Harkel som har en självgångare som dras av 30 småhästar stora rom rapphöns. Tillsammans stöter de på många motgångar i kampen mot stormen i form av fulla mjölnare, nomadfolk som bjuder på droger och hinder i form av en död jätte. Frågan är om doktor Gagarin någonsin ska komma fram till det sjukdomsdrabbade byn. 

Sorokins roman påminner i mångt och mycket om den klassiska ryska realismen med dess miljöer och karaktärer. Sorokin knyter an till storheter som Dostojevskij och Tolstoj samtidigt som han gör något nytt genom att ta in det övernaturliga med småhästarna, jättar och zombier. Den klassiska ideologiska ryska realismen från Dostojevskijs tid blandas upp med en slags rysk magisk realism, en verklighet som förhöjts med element från sagornas värld. 

Jag är väldigt svag för den klassiska ryska litteraturen så för mig är det här helt fantastiskt bra. Ibland tror jag att det är Bulgakovs A young doctors Notebook jag läser och ibland känns det som om jag hamnat mitt i Tim Burtons film Big Fish. Ibland blir jag dock trött på Gagarins aldrig sinande skitstövelfasoner men romanen hade varit ganska konstig om han inte vore en riktig douchbag. 

Romanen kom ut på svenska för ganska exakt ett år sedan men verkar redan vara helt slut på förlaget vilket är otroligt synd. Kolla om den finns på ditt närmaste bibliotek eller gör som jag och lyssna på den som radioföljetång i P1, dock får ni lägga på ett kol då den bara är tillgänglig till och med 31:e maj. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.