Fortsätt till huvudinnehåll

En bortglömd superstjärnas berättelse

Searching for Sugar man
Regi: Malik Bendjelloul
Finns att se på svtplay till och med 17 juni.

Sixto Rodriguez försökte dig på en musikkarriär i hemstaden Detroit i slutet av 60-talet men han slog inte riktigt igenom. I efterhand är det ingen som förstår varför för med texter på samma nivå som Bob Dylan borde Rodriguez ha blivit en storstjärna. Hans karriär fick ett abrupt slut då han i början av 70-talet glömdes bort efter att ha skjutit sig själv i huvudet på en spelning. Eller hällde han bensin på sig tände fyr på scen?

Dock är Rodriguez inte helt okänd, åker man till Sydafrika är han en storstjärna. Hans texter om kamp och fattigt liv i Detroit tilltalade människorna i Sydafrika under Apartheideran och hans musik blev för många ledmusik åt motståndarrörelsen. När man så försöker ta reda på lite mer om artisten och personen Rodriguez kommer så en oväntad vändning, hans dotter hör av sig och säger att fadern inte alls är död. Vem är han då och vad har han gjort under alla dessa år? Vet han ens om att han är en superstjärna i Sydafrika?

Vad som börjar som en riktig ångestklump med en fantastisk artist  slutar alltså i en riktigt varm solskenshistoria. Anledningen till att den här Oscarvinnande dokumentären visats på SVT just nu är dess raka motsats då den svenske regissören Malik Bendjelloul tragiskt gick bort i förra veckan. Han hyllades även genom att filmen visades på filmfestivalen i Cannes. Ofattbart tragiskt att en så ung och talangfull person är borta, mina tankar går så klart till hans familj. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…