Fortsätt till huvudinnehåll

En bortglömd superstjärnas berättelse

Searching for Sugar man
Regi: Malik Bendjelloul
Finns att se på svtplay till och med 17 juni.

Sixto Rodriguez försökte dig på en musikkarriär i hemstaden Detroit i slutet av 60-talet men han slog inte riktigt igenom. I efterhand är det ingen som förstår varför för med texter på samma nivå som Bob Dylan borde Rodriguez ha blivit en storstjärna. Hans karriär fick ett abrupt slut då han i början av 70-talet glömdes bort efter att ha skjutit sig själv i huvudet på en spelning. Eller hällde han bensin på sig tände fyr på scen?

Dock är Rodriguez inte helt okänd, åker man till Sydafrika är han en storstjärna. Hans texter om kamp och fattigt liv i Detroit tilltalade människorna i Sydafrika under Apartheideran och hans musik blev för många ledmusik åt motståndarrörelsen. När man så försöker ta reda på lite mer om artisten och personen Rodriguez kommer så en oväntad vändning, hans dotter hör av sig och säger att fadern inte alls är död. Vem är han då och vad har han gjort under alla dessa år? Vet han ens om att han är en superstjärna i Sydafrika?

Vad som börjar som en riktig ångestklump med en fantastisk artist  slutar alltså i en riktigt varm solskenshistoria. Anledningen till att den här Oscarvinnande dokumentären visats på SVT just nu är dess raka motsats då den svenske regissören Malik Bendjelloul tragiskt gick bort i förra veckan. Han hyllades även genom att filmen visades på filmfestivalen i Cannes. Ofattbart tragiskt att en så ung och talangfull person är borta, mina tankar går så klart till hans familj. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.