tisdag 1 april 2014

TemaTisdag: Zombies

Med tanke på att sista avsnittet av säsong fyra sändes i USA i söndags känns det faktiskt som perfekt timing med tema zombies den här veckan! Här kommer mina bästa Zombietips!

För er som inte sett serien The Walking dead är det så klart läge att se på den, den är riktigt bra emellanåt. Det händer kanske inte jättemycket och ibland blir det lite väl fånigt att människor dödar varandra över ett stycke mark men serien får ändå fram den här existentiella ångesten som jag föreställer mig att man måste ha efter en zombieapokalyps. TV-serien är baserad på seriealbum som numera finns på svenska, både som kompendium om tre nummer eller lösnummer. Om man tycker om att spela TV-spel så har spelstudion Telltale gjort ett episodiskt äventyrsspel baserad på serien (tidningarna, inte TV-serien) där man läser och lyssnar mer än vad man egentligen spelar. Det man gör är att välja olika scenarion som att till exempel rädda en pappa eller hans son och ta konsekvenserna av vem man väljer. Själv spelade jag spelet på iPad och blev lite irriterad över kontrollerna ibland men det fungerade i det stora hela. Dock tror jag att det passar bäst till dator där man kan använda sig av mus och tangentbord. 

De flesta av er har säkert redan läst Världskrig Z men jag tipsar om den ändå. Den beskriver skeenden efter zombieapokalypsen från flera olika delar av världen i korta stycken. Innehållet är fantastiskt men jag har lite svårt för böcker som hoppas så mycket mellan olika händelser som man aldrig får komma tillbaka till. Jag har inte sett filmatiseringen av boken men jag har otroligt svårt att förstå hur man kan säga att det finns en huvudroll för Brad Pitt att inneha, vad jag dock förstått på andra så har filmen och boken inte mycket mer gemensamt än just titeln, eller vad säger ni som sett den? Läst gärna mer om mina tankar om boken här

Zombier måste inte alltid vara deprimerande undergångskultur utan det finns faktiskt en hel del komik att
hämta. Jag kan inte påstå att jag var det minsta förtjust i boken Stolthet och fördom och zombier som då är Jane Austens klassiker med inklistrade zombiedetaljer mellan raderna. Konceptet låter väldigt roligt i teorin men i praktiken blir det just bara inklistrat, det blir för tydligt vad som är originalet och vad som är inkrystat. Däremot finns en hel uppsjö av handböcker i hur man ska klara av en zombieapokalyps, till exempel Zombie Survival guide som skrivits av Max Brooks, som också skrivit Världskrig Z ovan. En annan mycket rolig bok i kategorin är So Now You're a Zombie av John Austin som mer vänder sig till dig som nyss blivit biten och försöker vänja dig vid ditt nya sätt att leva. 

Jag måste också nämna filmen Fido från 2006 som utspelar sig i ett alternativt 50-tal där apokalypsen uteblev och människorna i stället har zombier som hemhjälp och dylikt. Filmen handlar om pojken Timmy som hellre vill vara vän med sin zombie Fido än att nyttja honom som slav, vilket inte är helt lätt då Fido gärna vill äta på Timmy men det är faktiskt inte helt kört. 

Vad har ni för zombietips att dela med er av?


Detta inlägg är en del i Boktimmens tematisdagar, ett fristående initiativ i samband med #blogg100

1 kommentar:

  1. Mycket fina tips! Hade helt glömt bort P&P&Zombies, den har jag ju läst! Tyckte också det var en kul grej men lite väl tydligt vad som är tillagt och vad som inte är det.

    SvaraRadera