Fortsätt till huvudinnehåll

TemaTisdag. Venus

Venus? Hur tänkte ni nu?

Ja det enda jag kan komma på som har med Venus att göra är den romerska översättningen av gudinnan Afrodite som i Rom kallades just Venus. Det får mig osökt att tänka på Venus de Milo så klart, som står på Louvren i Paris som ser ut så här:

foto: Metta Karlsson november 2012

En av de mest populära platserna på Louvren och jag kan inte påstå att jag förstår varför, åker man till Rom finns det en likadan staty i varenda hört av varenda museum och på varenda tog och fontän så vad är det med just den här?

Det verkar inte vara dess unikhet eller dess skönhet den är känd för utan mest för dess historia. Den drygt två meter höga statyn är från 130 - 100 år f.k. Hon upptäcktes år 1820 på ön Milos i en stadsruin och fördes till Frankrike tack vare en uppmärksam franks militär. Hon blev känd genom en intensiv franks insats då fransmännen tvingats lämna tillbaka en massa grekiska skulpturer som Napoleon plockat med sig från Italien, men fransmännen ville helt enkelt hävda att deras Venus var mycket bättre än all den där skiten de fick lämna tillbaka. 

Men den stora frågan är, var är hennes armar? När man fann statyn fanns det något fragment av vänster arm, vänster hand som höll ett äpple och en sockel tillsammans med de resten av statyn som då var i två stora delar. På Louvren satte man ihop de två stora delarna men armdelarna blev avfärdade som efterkonstruktioner då de inte har alls samma höga kvalité. Numera tror man att armdelarna tillhörde statyn då det ofta var sämre arbete på just de delar som inte är de mest synliga och väsentliga för verken. Sockeln däremot, som ska ha passat perfekt till statyn, försvann strax innan den för första gången presenterades för Ludvig XVIII. Varför? Jo experterna var helt säkra på att mästerskulptören Praxiteles stod bakom skulpturen men på sockeln står det inskrivet att det är en staty av Alexandros av Antioch, vilket skulle innebära att statyn inte härstammar från den klassiska eran utan från hellenismen, en historisk period som var så gott om bannlyst i Frankrike på den tiden.

Om ni tycker att ni sett Venus de Milo någon stans men vet med er att ni inte besökt Louvren så har Wikipedia en ganska underhållande lista över andra platser man kan se henne:

The statue used to be on the seal of the American Society of Plastic Surgeons (ASPS), one of the oldest associations of plastic surgeons in the world.[8]
The statue comes to life in Thorne Smith's "Night Life of the Gods" and in the 1930s movie made from it.
In February 2010, the German magazine Focus featured a doctored image of this Venus giving Europe the middle finger, which resulted in a defamation lawsuit against the journalists and the publication.[9] They were found not guilty by the Greek court.[10]
An alternative explanation for the loss of her arms is given in the film Carry on Cleo.
In the original French version of Asterix at the Olympic Games, the untranslatable (into English) joke 'Ceux de Milo sont venus' appears. A plot to steal the statue figures at the center of the 1966 spoof spy film The Last of the Secret Agents.
Used as lyrics for "Love is Just Round the Corner".
It can be seen in the Disney Film "Hercules", in which Hercules accidentally breaks off her arms while skipping a rock.
Chuck Berry's 1957 song Brown Eyed Handsome Man contains a verse explaining that "Milo Venus ... lost both her arms in a wrestling match to get a brown eyed handsome man."
On the 1977 album Marquee Moon by Television, the song Venus describes a man falling into the "arms" of his "Venus de Milo."
In the 1984 film This Is Spinal Tap, the statue features prominently on the deliberately tasteless cover for the band's fictitious album 'Intravenus de Milo'.
Bon Jovi's song "Queen of New Orleans" also refers to Venus de Milo, as does the Be-Bop Deluxe song "Fair Exchange."
Progressive rock band Transatlantic's song All of the Above, released in 2000, includes the line "Pressed to the wall in the rail station hall is the Venus de Milo." [11]
In an episode of "The Simpsons" entitled "Homer Bad Man", Homer steals a gummy candy in the shape of the statue.
Seen at the end of the hallway of the Black Lodge in David Lynch's "Twin Peaks"
It is also present on the cover of 2013 rap album Magna Carta Holy Grail by Jay Z


Detta inlägg är en del i Boktimmens tematisdagar, ett fristående initiativ i samband med #blogg100

Kommentarer

  1. Aaaargh insåg att jag glömde bort att det är tisdag idag.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.