Fortsätt till huvudinnehåll

TemaTisdag: Skolan

Till skillnad från många av mina bloggkollegor jobbar jag inte inom skolan och jag vet inte mer om skolan än att jag gick där i väldigt många år. Men eftersom jag just nu läser Den hemliga historien av Donna Tartt som utspelar sig i collegemiljö i östra USA får jag väl tipsa om skolrelaterad kultur, så kallad aka-porr.

För något år sedan läste jag Var är Alaska? av John Green som är en ungdomsbok som utspelar sig på internat i Alabama. En ganska spännande bok om relationer och om att växa upp. 

The perks of being a wallflower finns både som nyutgiven pocket och som film med bland andra Emma Watson. Den handlar om skolkamrater och återigen om att växa upp. Jag tyckte väll lite sisådär om boken när jag läste den då den var så himla haussad men när vi pratade om den i bokcirkeln och framför allt när jag senare såg filmen tyckte jag att den var riktigt bra. 

På tal om Emma Watson så måste vi väl nämna böckerna, filmerna och allt annat om Harry Potter. Varje bok handlar om ett av de sju åren på trollkarlsskolan Hogwarts där barn- och ungdomar utöver de vanliga internatshandlingarna utsätts för diverse magiska händelser. 

Det finns en hel uppsjö av collegefilmer som handlar om fotbollsstjärnor och schackklubbsnördar men en internatskolefilm som sticker ut lite mer och som faktiskt är riktigt obehaglig är The hole från 2001. Den handlar om fyra ungdomar som tänker festa i ett gammalt skyddsrum under spring break men då de blir inlåsta utan särskilt mycket mat eller vatten blir det genast en mardröm.

En filmklassiker är så klart Döda poeters sällskap, som handlar om en privatskola i slutet av 50-talet. En lärare använder okonventionella metoder för att få elever intresserade av poesi, något som inte är så populärt bland de andra lärarna på skolan.

Även deckare finns det gott om i skolmiljö, till exempel S.J. Boltons Livrädd. Den egendomliga Lacey Flint låtsas vara student på universitetet i Cambridge för att undersöka en självmordstrend på skolan. Jag gillade inte den lika mycket som den första boken om Flint men sedan är ju inte jag den största deckarfantasten heller.

Vill ni ha fler tips, googla gärna på "aka-porr" så kommer det upp många bokbloggarinlägg om ämnet. Även några förlag, bibliotek och bokhandlar har hakat på termen. Ge gärna fler tips i kommentarerna!


Detta inlägg är en del i Boktimmens tematisdagar, ett fristående initiativ i samband med #blogg100

Kommentarer

  1. Oh, captain my captain! *ställer sig på stolen* Så himla bra film!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.