tisdag 8 april 2014

TemaTisdag: Skolan

Till skillnad från många av mina bloggkollegor jobbar jag inte inom skolan och jag vet inte mer om skolan än att jag gick där i väldigt många år. Men eftersom jag just nu läser Den hemliga historien av Donna Tartt som utspelar sig i collegemiljö i östra USA får jag väl tipsa om skolrelaterad kultur, så kallad aka-porr.

För något år sedan läste jag Var är Alaska? av John Green som är en ungdomsbok som utspelar sig på internat i Alabama. En ganska spännande bok om relationer och om att växa upp. 

The perks of being a wallflower finns både som nyutgiven pocket och som film med bland andra Emma Watson. Den handlar om skolkamrater och återigen om att växa upp. Jag tyckte väll lite sisådär om boken när jag läste den då den var så himla haussad men när vi pratade om den i bokcirkeln och framför allt när jag senare såg filmen tyckte jag att den var riktigt bra. 

På tal om Emma Watson så måste vi väl nämna böckerna, filmerna och allt annat om Harry Potter. Varje bok handlar om ett av de sju åren på trollkarlsskolan Hogwarts där barn- och ungdomar utöver de vanliga internatshandlingarna utsätts för diverse magiska händelser. 

Det finns en hel uppsjö av collegefilmer som handlar om fotbollsstjärnor och schackklubbsnördar men en internatskolefilm som sticker ut lite mer och som faktiskt är riktigt obehaglig är The hole från 2001. Den handlar om fyra ungdomar som tänker festa i ett gammalt skyddsrum under spring break men då de blir inlåsta utan särskilt mycket mat eller vatten blir det genast en mardröm.

En filmklassiker är så klart Döda poeters sällskap, som handlar om en privatskola i slutet av 50-talet. En lärare använder okonventionella metoder för att få elever intresserade av poesi, något som inte är så populärt bland de andra lärarna på skolan.

Även deckare finns det gott om i skolmiljö, till exempel S.J. Boltons Livrädd. Den egendomliga Lacey Flint låtsas vara student på universitetet i Cambridge för att undersöka en självmordstrend på skolan. Jag gillade inte den lika mycket som den första boken om Flint men sedan är ju inte jag den största deckarfantasten heller.

Vill ni ha fler tips, googla gärna på "aka-porr" så kommer det upp många bokbloggarinlägg om ämnet. Även några förlag, bibliotek och bokhandlar har hakat på termen. Ge gärna fler tips i kommentarerna!


Detta inlägg är en del i Boktimmens tematisdagar, ett fristående initiativ i samband med #blogg100

1 kommentar:

  1. Oh, captain my captain! *ställer sig på stolen* Så himla bra film!

    SvaraRadera