Fortsätt till huvudinnehåll

Innan lammen tystnar

Hannibal
Skapare: Bryan Fuller
I rollerna: Hugh Dancy, Mads Mikkelsen, Lawrence Fishburn mfl.
Säsong ett finns ute nu på Netflix. 

Will Graham (Hugh Dancy) undervisar inom FBI men när ett väldigt makabert mord begås vill FBI-agenten Jack Crawford (Lawrence Fichburn) att Will går tillbaka i tjänst som profilerare. Will har en väldigt unik förmåga att kunna läsa av brottsplatser och sätta sig in i mördarens tankesätt men det gör honom mentalt urlakad. För att Wills mentala instabilitet, som växer för varje fall, inte ska vara officiell går Will för utvärdering hös en privat psykolog, den mycket beryktade Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen), som  blir både hans vän och rådgivare i tjänsten. Dr. Lecter är en stilig, vältalig och matintresserad man som inte riktigt verkar vara vad fasaden visar. 

När När lammen tystnar kom ut var det något av det äckligaste man sett men verkar kanske något mesig idag jämfört med mycket annat. Sedan kom tv-serien Hannibal och berättelsen om Dr Lecter är återigen i äckeltoppen för det här är nog det vidrigaste jag sett. Det handlar om svampodlingar på människolik, mänskliga totempålar, uppskurna mungipor och för att inte tala om Dr Lecters kulinariska middagsbjudningar. Danske Mads Mikkelsen är helt klockren som denne stilige men mystiske psykolog och serien är faktiskt värd att se bara för honom. Det är en intelligent skräckserie som är äcklig utan att bli löjlig. 

Varning: se INTE på den här serien när du äter mat. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…