Fortsätt till huvudinnehåll

Innan lammen tystnar

Hannibal
Skapare: Bryan Fuller
I rollerna: Hugh Dancy, Mads Mikkelsen, Lawrence Fishburn mfl.
Säsong ett finns ute nu på Netflix. 

Will Graham (Hugh Dancy) undervisar inom FBI men när ett väldigt makabert mord begås vill FBI-agenten Jack Crawford (Lawrence Fichburn) att Will går tillbaka i tjänst som profilerare. Will har en väldigt unik förmåga att kunna läsa av brottsplatser och sätta sig in i mördarens tankesätt men det gör honom mentalt urlakad. För att Wills mentala instabilitet, som växer för varje fall, inte ska vara officiell går Will för utvärdering hös en privat psykolog, den mycket beryktade Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen), som  blir både hans vän och rådgivare i tjänsten. Dr. Lecter är en stilig, vältalig och matintresserad man som inte riktigt verkar vara vad fasaden visar. 

När När lammen tystnar kom ut var det något av det äckligaste man sett men verkar kanske något mesig idag jämfört med mycket annat. Sedan kom tv-serien Hannibal och berättelsen om Dr Lecter är återigen i äckeltoppen för det här är nog det vidrigaste jag sett. Det handlar om svampodlingar på människolik, mänskliga totempålar, uppskurna mungipor och för att inte tala om Dr Lecters kulinariska middagsbjudningar. Danske Mads Mikkelsen är helt klockren som denne stilige men mystiske psykolog och serien är faktiskt värd att se bara för honom. Det är en intelligent skräckserie som är äcklig utan att bli löjlig. 

Varning: se INTE på den här serien när du äter mat. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…