söndag 13 april 2014

En eftermiddag med Timo och Ted

Fånga en ängel - en hyllning till Ted Gärdestad
Medverkande: Timo Räisänen och Göteborg Wind Orchestra
Spelades på Kronhuset i Göteborg 10-12 april 2014. 

En efter en kommer musikerna i blåsorkestern in, några provspelar lite på sina instrument, andra tittar koncentrerat ner i sina notpapper. Sedan kommer några killar in och stämmer gitarrer och sist kommer han så, den seriefigurssöte och otroligt musikaliske Timo Räisänen. De drar av en riktig popdänga där publiken känner sig manad att klappa med och jag undrar lite var jag har hamnat men allt eftersom kommer det ordentligt igång, vissa låtar är lite mer jazziga och andra rätt maffiga åt big band-hållet. Timo är en enorm scenpersonlighet som både skojar och gråter och det är en fröjd att få följa hans tolkningar av Gärdestads låtar igenom den drygt två timmar långa föreställningen. Vi fick höra hits som Eiffeltornet, Satellit, Sol, vind och vatten samt För kärlekens skull men även en del mer okända låtar, blandat från 70-talet fram till hans sista skiva 1994. Timo berättar lite om Ted mellan låtarna och man känner att Timo och Kapellmästare Martin Schaub verkligen läst på om Ted Gärdestad och valt låtar efter vad de personligen anser vara en bra blandning som representerar hans liv. 

Jag ska villigt erkänna att jag inte har lyssnat särskilt mycket på vare sig Ted eller Timo utöver det
Bild från sr.se
man hört på TV och radio men jag tyckte att den här blandningen lät som en perfekt mix och jag hade helt klart rätt. Jag är en riktig sucker för musik med orkestrar involverade, jag tyckte till exempel att Metallicas S/M-skiva är skithäftig, och den här uppsättningen gör mig inte besviken. Vissa låtar är riktigt pampiga med riktiga explosioner av blåsinrtumentspassager och några låtar spelar enbart av Timo och det lilla bandet bestående av gitarrist, bassist och trummis. 

Om jag får klaga på något så skulle det väl vara miljön man som publik satt i. Att sitta i två timmar (med paus men ändå) på hårda stolar ihopknökade med alla andra känns i alla fall för mig lite konstigt när man är på konsert. En sådan här spelning hade för mig gjort sig bättre i någon typ av salong där man kan sitta vid ett bord och ta ett glas vin. Jag känner mig lite fånig när jag sitter där på den där stolen och gungar med i de svängiga låtarna eller fäller en liten tår i de riktigt känslofulla. Och jag vill sjunka igenom golvet när tanterna börjar klappa takten i varenda låt. 

Men det gav mersmak, kan man få önska sig Timo i TV4:s Så mycket bättre inom en snar framtid kanske? Titeln på programmet är trots allt tagen från en Ted Gärdestad-låt och jag tror Timo skulle få en riktig September-skjuts i det programmet, fast jag tvivlar på att det är något han är sugen på faktiskt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar