Fortsätt till huvudinnehåll

Gotiska klanger och drömsk skönsång

Bosnian Rainbows
Bosnian Rainbows (2013)

Under eftertexten i ett avsnitt av HBO:s serie True Detective hör jag en låt som genast fångar mitt intresse. Efter lite ihärdigt googlande hittar jag låten, den heter Eli och framförs av bandet Bosnian Rainbows. Det är alternativ rock men inslag av både pop och goth. Det innehåller elektroniska poppiga synthslingor och tunga basbeats. Gitarrspelet drar ibland åt det experimentella hållet men hålls kvar med fötterna på jorden med hjälp av den kvinnliga sångerskans drömska men samtidigt starka röst. 

Bandet Bosnian Ranbows bildades 2012 av två av medlemmarna ur det experimentella rockbandet Mars Volta efter att de tog en paus (och strax därefter splittrades). Gitarren kändes väldigt bekant för mig och det har ju sin förklaring i att just gitarristen är Mars Voltas gitarrist Omar Rodriguez Lopéz. Även trummisen från Mars Volta, Deantoni Parks, ingår i den här kvartetten. Sångerskan, Teri Gender bender, kommer sedan tidigare från bandet Le Bucherettes som är lite mer åt det punkiga hållet. Bakom synthen står Nicci Kasper som tidigare samarbetat med trummisen Parks i andra projekt. 

Jag  är ett fan av Mars Volta och även av At the Drive-in som Omar Rodriguez Lopéz tidigre varit medlem i. Bosnian Rainbows har en riktigt spännande blandning av sound och genrer. Jag älskar Teris sång. Det var väldigt många år sedan jag hittade ett nytt band som jag verkligen fastnat för eller en skiva som jag faktiskt längtar efter att få lyssna på och som jag lyssnar på från första till sista låten i sträck om och om igen. Det enda jag egentligen vill klaga på är att de inte haft mer fantasi än att döpa första plattan till samma som bandnamnet, tycker alltid det är lite tråkigt när det händer. 

Bild från www.rollingstone.comKommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…