måndag 3 mars 2014

Gotiska klanger och drömsk skönsång

Bosnian Rainbows
Bosnian Rainbows (2013)

Under eftertexten i ett avsnitt av HBO:s serie True Detective hör jag en låt som genast fångar mitt intresse. Efter lite ihärdigt googlande hittar jag låten, den heter Eli och framförs av bandet Bosnian Rainbows. Det är alternativ rock men inslag av både pop och goth. Det innehåller elektroniska poppiga synthslingor och tunga basbeats. Gitarrspelet drar ibland åt det experimentella hållet men hålls kvar med fötterna på jorden med hjälp av den kvinnliga sångerskans drömska men samtidigt starka röst. 

Bandet Bosnian Ranbows bildades 2012 av två av medlemmarna ur det experimentella rockbandet Mars Volta efter att de tog en paus (och strax därefter splittrades). Gitarren kändes väldigt bekant för mig och det har ju sin förklaring i att just gitarristen är Mars Voltas gitarrist Omar Rodriguez Lopéz. Även trummisen från Mars Volta, Deantoni Parks, ingår i den här kvartetten. Sångerskan, Teri Gender bender, kommer sedan tidigare från bandet Le Bucherettes som är lite mer åt det punkiga hållet. Bakom synthen står Nicci Kasper som tidigare samarbetat med trummisen Parks i andra projekt. 

Jag  är ett fan av Mars Volta och även av At the Drive-in som Omar Rodriguez Lopéz tidigre varit medlem i. Bosnian Rainbows har en riktigt spännande blandning av sound och genrer. Jag älskar Teris sång. Det var väldigt många år sedan jag hittade ett nytt band som jag verkligen fastnat för eller en skiva som jag faktiskt längtar efter att få lyssna på och som jag lyssnar på från första till sista låten i sträck om och om igen. Det enda jag egentligen vill klaga på är att de inte haft mer fantasi än att döpa första plattan till samma som bandnamnet, tycker alltid det är lite tråkigt när det händer. 

Bild från www.rollingstone.comInga kommentarer:

Skicka en kommentar