Fortsätt till huvudinnehåll

Gotiska klanger och drömsk skönsång

Bosnian Rainbows
Bosnian Rainbows (2013)

Under eftertexten i ett avsnitt av HBO:s serie True Detective hör jag en låt som genast fångar mitt intresse. Efter lite ihärdigt googlande hittar jag låten, den heter Eli och framförs av bandet Bosnian Rainbows. Det är alternativ rock men inslag av både pop och goth. Det innehåller elektroniska poppiga synthslingor och tunga basbeats. Gitarrspelet drar ibland åt det experimentella hållet men hålls kvar med fötterna på jorden med hjälp av den kvinnliga sångerskans drömska men samtidigt starka röst. 

Bandet Bosnian Ranbows bildades 2012 av två av medlemmarna ur det experimentella rockbandet Mars Volta efter att de tog en paus (och strax därefter splittrades). Gitarren kändes väldigt bekant för mig och det har ju sin förklaring i att just gitarristen är Mars Voltas gitarrist Omar Rodriguez Lopéz. Även trummisen från Mars Volta, Deantoni Parks, ingår i den här kvartetten. Sångerskan, Teri Gender bender, kommer sedan tidigare från bandet Le Bucherettes som är lite mer åt det punkiga hållet. Bakom synthen står Nicci Kasper som tidigare samarbetat med trummisen Parks i andra projekt. 

Jag  är ett fan av Mars Volta och även av At the Drive-in som Omar Rodriguez Lopéz tidigre varit medlem i. Bosnian Rainbows har en riktigt spännande blandning av sound och genrer. Jag älskar Teris sång. Det var väldigt många år sedan jag hittade ett nytt band som jag verkligen fastnat för eller en skiva som jag faktiskt längtar efter att få lyssna på och som jag lyssnar på från första till sista låten i sträck om och om igen. Det enda jag egentligen vill klaga på är att de inte haft mer fantasi än att döpa första plattan till samma som bandnamnet, tycker alltid det är lite tråkigt när det händer. 

Bild från www.rollingstone.comKommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.