Fortsätt till huvudinnehåll

Filmtrender?

Enligt senaste numret av Books & Dreams är 2014 års stora filmtrend starkt kopplad till bibeln och det är så klart något som Kulturloggen måste undersöka!

Redan under 2013 kom serien The Bible skapad av The History Channel (som bland annat gett oss populära Vikings). Det är en miniserie om 10 delar baserad på Bibeln. Första avsnittet av serien sågs av över 13 miljoner personer och avsnitten därefter hade också höga siffror. Trailern ser riktigt snygg och actionfylld ut och serien marknadsförs med "Bibeln som du aldrig sett den förut". Seriens popularitet resulterade i att skaparna gjorde en långfilm, Son of God, som kommer ut på biografer i USA under 2014 och NBC planerar en säsong 2 av serien. 

I vår kan vi se filmen Noak på biograferna, den handlar så klart om Noak från bibeln. Det är storstjärnan Russel Crowe som spelar den välkända karaktären Noak och Jennifer Connelly spelar hans fru Naameh. ven Anthony Hopkins och Emma Watson har roller i filmen. Regin står Darren Aronofsky för, en man som har en gedigen filmlista bakom sig med titlarna Black Swan, Pi, Requiem for a dream, The Fountain och The Wrestler

Efter att ha sett trailern får jag en känsla av ett snyggt och episkt fantasyäventyr. det är inte den där klassiska berättelsen om att rädda alla arter och bygga en båt utan Noak får syner om att världen ska gå under i en stor flod och måste göra vad han kan för att han och hans familj ska överleva. 

Jag får lite blandade känslor, jag vill gärna tro att det här ska vara bra på grund av den fantasitska ensemblen skådespelare och inte minst för regissörens meritlista, men det känns ändå lite töntigt. 

I slutet av året kommer filmen Exodus med Batman. och American Psycho-skådisen Christian Bale som Moses och en hel rad med andra stora skådespeare som Aron Paul (Jessie i Breaking Bad), Sigourney Weaver och Ben Kingsley. För regin står en annan gigant, Ridley Scott, vars meritlista är flera mil lång, men han har regisserat bland annat Alien, Blade runner och Gladiator.

Jag lyckas faktiskt inte hitta någon riktig trailer för Exodus, bara några bilder från inspelningen så det är lite
svårt att se vad det är för typ av film men den ser inte riktigt lika fantastisk (alltså fantasyinspirerad) ut som Noak ovan men kan väl vara lika snygg för det.

Alltså storfilmer av och med prisbelönade storstjärnor baserade på bibeln,  trend eller bara sammanträffande?


Kommentarer

  1. Men det låter ju tokintressant. Tack för inlägget, annars hade jag inte haft en aning!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…