torsdag 13 mars 2014

Filmtrender?

Enligt senaste numret av Books & Dreams är 2014 års stora filmtrend starkt kopplad till bibeln och det är så klart något som Kulturloggen måste undersöka!

Redan under 2013 kom serien The Bible skapad av The History Channel (som bland annat gett oss populära Vikings). Det är en miniserie om 10 delar baserad på Bibeln. Första avsnittet av serien sågs av över 13 miljoner personer och avsnitten därefter hade också höga siffror. Trailern ser riktigt snygg och actionfylld ut och serien marknadsförs med "Bibeln som du aldrig sett den förut". Seriens popularitet resulterade i att skaparna gjorde en långfilm, Son of God, som kommer ut på biografer i USA under 2014 och NBC planerar en säsong 2 av serien. 

I vår kan vi se filmen Noak på biograferna, den handlar så klart om Noak från bibeln. Det är storstjärnan Russel Crowe som spelar den välkända karaktären Noak och Jennifer Connelly spelar hans fru Naameh. ven Anthony Hopkins och Emma Watson har roller i filmen. Regin står Darren Aronofsky för, en man som har en gedigen filmlista bakom sig med titlarna Black Swan, Pi, Requiem for a dream, The Fountain och The Wrestler

Efter att ha sett trailern får jag en känsla av ett snyggt och episkt fantasyäventyr. det är inte den där klassiska berättelsen om att rädda alla arter och bygga en båt utan Noak får syner om att världen ska gå under i en stor flod och måste göra vad han kan för att han och hans familj ska överleva. 

Jag får lite blandade känslor, jag vill gärna tro att det här ska vara bra på grund av den fantasitska ensemblen skådespelare och inte minst för regissörens meritlista, men det känns ändå lite töntigt. 

I slutet av året kommer filmen Exodus med Batman. och American Psycho-skådisen Christian Bale som Moses och en hel rad med andra stora skådespeare som Aron Paul (Jessie i Breaking Bad), Sigourney Weaver och Ben Kingsley. För regin står en annan gigant, Ridley Scott, vars meritlista är flera mil lång, men han har regisserat bland annat Alien, Blade runner och Gladiator.

Jag lyckas faktiskt inte hitta någon riktig trailer för Exodus, bara några bilder från inspelningen så det är lite
svårt att se vad det är för typ av film men den ser inte riktigt lika fantastisk (alltså fantasyinspirerad) ut som Noak ovan men kan väl vara lika snygg för det.

Alltså storfilmer av och med prisbelönade storstjärnor baserade på bibeln,  trend eller bara sammanträffande?


2 kommentarer:

  1. Men det låter ju tokintressant. Tack för inlägget, annars hade jag inte haft en aning!

    SvaraRadera