Fortsätt till huvudinnehåll

Brutalt och snyggt men svår att förklara

True Detective
Skapare: Nic Pizzolatto
I rollerna: Woody Harrelson, Matthew McConaughey m.fl.
Säsong 1 finns ute nu på HBO

Polisen Martin Hart (Woody Harrelson) får en ny partner, Rust Cohle (Matthew McConaughey), och deras första fall ihop blir att lösa ett brutalt mord på en ung kvinna. Det här hände på 90-talet, i nutid försöker två andra poliser reda ut vad hände. Rust har blivit alkoholiserad och har sedan länge lämnat poliskåren medan Martin lever singelliv och hankar sig fram som privatdetektiv. Allt eftersom möter dåtid nutid och vad som hänt leder till vad som komma skall. 

Det är oerhört svårt att försöka förklara vad den här serien handlar om för lite av meningen med den är just att dåtid och nutid bryggas ihop allt eftersom med olika händelser. Man vet att dessa två poliser var partners, var involverade i ett fall och man vet att de i nutid inte längre pratar med varandra och att något hände någonstans däremellan. Ni måste helt enkelt bara lita på mig när jag säger att ni måste se den!

Men något som vi faktiskt kan prata om är hur otroligt snygg den här serien är, både fotot i sig och hur det är regisserat. Den amerikanska södern har sällan varit så här vacker och stämningsfull. Det är fantastiskt i allt från landsskapsvyer till att olika scener är filmade ur precis rätt vinkel. Och för att inte tala om musiken, den är riktigt bra och genomtänkt genom hela serien. 

Säsong ett av True Detective består at åtta fantastiska avsnitt som tyvärr tar slut alldeles för snabbt. Jag vill ha mer samtidigt som jag så klart inser, efter att ha sett hela serien, att det nog inte kommer bli bra. Matthew McConaughey ska ha tackat nej till allt vad säsong 2 heter av den här serien så det återstår att se om skaparna kan hitta något nytt att spinna vidare på. 
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…