måndag 17 mars 2014

Brutalt och snyggt men svår att förklara

True Detective
Skapare: Nic Pizzolatto
I rollerna: Woody Harrelson, Matthew McConaughey m.fl.
Säsong 1 finns ute nu på HBO

Polisen Martin Hart (Woody Harrelson) får en ny partner, Rust Cohle (Matthew McConaughey), och deras första fall ihop blir att lösa ett brutalt mord på en ung kvinna. Det här hände på 90-talet, i nutid försöker två andra poliser reda ut vad hände. Rust har blivit alkoholiserad och har sedan länge lämnat poliskåren medan Martin lever singelliv och hankar sig fram som privatdetektiv. Allt eftersom möter dåtid nutid och vad som hänt leder till vad som komma skall. 

Det är oerhört svårt att försöka förklara vad den här serien handlar om för lite av meningen med den är just att dåtid och nutid bryggas ihop allt eftersom med olika händelser. Man vet att dessa två poliser var partners, var involverade i ett fall och man vet att de i nutid inte längre pratar med varandra och att något hände någonstans däremellan. Ni måste helt enkelt bara lita på mig när jag säger att ni måste se den!

Men något som vi faktiskt kan prata om är hur otroligt snygg den här serien är, både fotot i sig och hur det är regisserat. Den amerikanska södern har sällan varit så här vacker och stämningsfull. Det är fantastiskt i allt från landsskapsvyer till att olika scener är filmade ur precis rätt vinkel. Och för att inte tala om musiken, den är riktigt bra och genomtänkt genom hela serien. 

Säsong ett av True Detective består at åtta fantastiska avsnitt som tyvärr tar slut alldeles för snabbt. Jag vill ha mer samtidigt som jag så klart inser, efter att ha sett hela serien, att det nog inte kommer bli bra. Matthew McConaughey ska ha tackat nej till allt vad säsong 2 heter av den här serien så det återstår att se om skaparna kan hitta något nytt att spinna vidare på. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar