Fortsätt till huvudinnehåll

Brutalt och snyggt men svår att förklara

True Detective
Skapare: Nic Pizzolatto
I rollerna: Woody Harrelson, Matthew McConaughey m.fl.
Säsong 1 finns ute nu på HBO

Polisen Martin Hart (Woody Harrelson) får en ny partner, Rust Cohle (Matthew McConaughey), och deras första fall ihop blir att lösa ett brutalt mord på en ung kvinna. Det här hände på 90-talet, i nutid försöker två andra poliser reda ut vad hände. Rust har blivit alkoholiserad och har sedan länge lämnat poliskåren medan Martin lever singelliv och hankar sig fram som privatdetektiv. Allt eftersom möter dåtid nutid och vad som hänt leder till vad som komma skall. 

Det är oerhört svårt att försöka förklara vad den här serien handlar om för lite av meningen med den är just att dåtid och nutid bryggas ihop allt eftersom med olika händelser. Man vet att dessa två poliser var partners, var involverade i ett fall och man vet att de i nutid inte längre pratar med varandra och att något hände någonstans däremellan. Ni måste helt enkelt bara lita på mig när jag säger att ni måste se den!

Men något som vi faktiskt kan prata om är hur otroligt snygg den här serien är, både fotot i sig och hur det är regisserat. Den amerikanska södern har sällan varit så här vacker och stämningsfull. Det är fantastiskt i allt från landsskapsvyer till att olika scener är filmade ur precis rätt vinkel. Och för att inte tala om musiken, den är riktigt bra och genomtänkt genom hela serien. 

Säsong ett av True Detective består at åtta fantastiska avsnitt som tyvärr tar slut alldeles för snabbt. Jag vill ha mer samtidigt som jag så klart inser, efter att ha sett hela serien, att det nog inte kommer bli bra. Matthew McConaughey ska ha tackat nej till allt vad säsong 2 heter av den här serien så det återstår att se om skaparna kan hitta något nytt att spinna vidare på. 
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.