torsdag 27 februari 2014

En riktig serieklassiker är tillbaka!

Dylan Dog: vila i frid - Paola Barbato

En ung tjej har varit död i tre år men hon sitter fast i de levandes värld. Detektiven och tjejfavoriten Dylan Dog tar sig an fallet och ska försöka finna ett sätt att leda Lula vidare till andra sidan. Genom att få ta del av hennes egna minnen och genom att försöka hitta ledtrådar, både kring hennes dödplats och på andra mer eller mindre väntade platser. Dylan Dog blir nästan tokig av att dela minnet med den döda Lula men han ger inte upp i första taget. 

I några år har jag sneglat i butikers seriehylla och försökt hitta något att ta mig an men jag vill inte påstå att jag hittat något. För några år sedan var serier kanske inte det hetaste heller men nu är serier verkligen på gång. Vi har dels samhällskritiska och humoristiska serier som fullkomligt exploderar på den svenska marknaden, dels har vi serier på temat skräck och fantasy. Jag har tidigare skrivit om bland annat Liv Strömqvists fantastiska seriealbum, hon har både varit sommarpratare och skrivit teater. Serien The walking dead kom ut på svenska i och med TV-seriens enorma framgång och den ser man i tidningsställ överallt. Game of Thrones har kommit som serie, Stephen Kings Mörka tornet likaså. Mitt i den här serieuppgången ger Ades Media ut en italiensk skräckserieklassiker och timingen kan inte vara bättre. 

Ett seriealbum med en episod på cirka 100 sidor är helt perfekt tycker jag,  det tar inte särskilt lång tid att läsa men tillräckligt långt för att man ska komma in i berättelsen. Jag måste erkänna att när jag läste Vila i frid kände jag mig lite som när jag var liten och läste Kittyböcker eller när jag såg på Scooby Doo. Det är övernaturligt och det är mysterier. Det är lite töntigt men på ett charmigt sätt. Den är härligt tecknad med en fantastisk blandning av små serierutor med närbilder och detaljstudier och stora bilder med massa action och stora landskap. Det finns ett härligt flöde i serien, ett fint samspel mellan bild och text där det ena inte tar för mycket uppmärksamhet ifrån det andra utan de skapar en perfekt harmoni. 

Del två i serien om Dylan Dog, De sista ljuva åren,  kommer ut 30/3. En recension av den kommer upp på bloggen inom kort!

Recencionsex från Ades Media

Köp boken här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar