Fortsätt till huvudinnehåll

En riktig serieklassiker är tillbaka!

Dylan Dog: vila i frid - Paola Barbato

En ung tjej har varit död i tre år men hon sitter fast i de levandes värld. Detektiven och tjejfavoriten Dylan Dog tar sig an fallet och ska försöka finna ett sätt att leda Lula vidare till andra sidan. Genom att få ta del av hennes egna minnen och genom att försöka hitta ledtrådar, både kring hennes dödplats och på andra mer eller mindre väntade platser. Dylan Dog blir nästan tokig av att dela minnet med den döda Lula men han ger inte upp i första taget. 

I några år har jag sneglat i butikers seriehylla och försökt hitta något att ta mig an men jag vill inte påstå att jag hittat något. För några år sedan var serier kanske inte det hetaste heller men nu är serier verkligen på gång. Vi har dels samhällskritiska och humoristiska serier som fullkomligt exploderar på den svenska marknaden, dels har vi serier på temat skräck och fantasy. Jag har tidigare skrivit om bland annat Liv Strömqvists fantastiska seriealbum, hon har både varit sommarpratare och skrivit teater. Serien The walking dead kom ut på svenska i och med TV-seriens enorma framgång och den ser man i tidningsställ överallt. Game of Thrones har kommit som serie, Stephen Kings Mörka tornet likaså. Mitt i den här serieuppgången ger Ades Media ut en italiensk skräckserieklassiker och timingen kan inte vara bättre. 

Ett seriealbum med en episod på cirka 100 sidor är helt perfekt tycker jag,  det tar inte särskilt lång tid att läsa men tillräckligt långt för att man ska komma in i berättelsen. Jag måste erkänna att när jag läste Vila i frid kände jag mig lite som när jag var liten och läste Kittyböcker eller när jag såg på Scooby Doo. Det är övernaturligt och det är mysterier. Det är lite töntigt men på ett charmigt sätt. Den är härligt tecknad med en fantastisk blandning av små serierutor med närbilder och detaljstudier och stora bilder med massa action och stora landskap. Det finns ett härligt flöde i serien, ett fint samspel mellan bild och text där det ena inte tar för mycket uppmärksamhet ifrån det andra utan de skapar en perfekt harmoni. 

Del två i serien om Dylan Dog, De sista ljuva åren,  kommer ut 30/3. En recension av den kommer upp på bloggen inom kort!

Recencionsex från Ades Media

Köp boken här eller här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…