Fortsätt till huvudinnehåll

Den korrupta politikereliten - del 2

House of Cards
I rollerna: Kevin Spacey, Robin Wright, Michael Gill m.fl. 
Säsong två är ute nu på Netflix. 

Frank Underwood har snabbt klättrat i rang i Washington genom manipulation, fulspel och bokstavligen genom att kliva över lik. Frank och hans bundsförvanter döljer sin inblandning i Peter Russos så kallade självmord samtidigt som han kommer president Walker allt närmare. Han blir hastigt utsedd till vicepresident och hans makt ökar allt mer. Claire Underwood, Franks fru,  har en stämning på sig från en före detta anställd men hamnar i värre trubbel med gamla minnen från sexuellt utnyttjande och med en affär med en känd fotograf. Ja, paret Underwood vill komma till toppen och är beredda att göra vad som helst för att nå toppen och då menar jag vad som helst. 

Säsong två av dundersuccén om USA:s makthavare drar igång med ett riktigt brak. De som försöker lägga näsan i blöt i Franks affärer försvinner på ett eller annat sätt och paret Underwood blir allt mer utsatta för offentlighet tack vare vicepresidentsposten. Men det finns en gnutta mänsklighet hos dem att klamra sig fast vid. Franks revbenskock Freddy är en karaktär som han aktar högt och som också hamnar i rampljuset på gott och ont. Claire engagerar sig i ett offer för sexuellt utnyttjande som berör henne stort och Franks närmaste man Doug Stamper gör ett och annat felsteg tack vare sitt intresse för den före detta prostituerade Rachel. Frank Underwood balanserar hela tiden på en fin lina mellan att bli den mäktigaste personen i världen och att hamna i fängelse och det är inget annat än ett beroendeframkallande äckel som man inte kan sluta följa. 

Säsong två tar väl vid där första säsongen startade och vi känner så klart igen karaktärerna men samtidigt är allt annorlunda tack vare Franks nya position i vita huset. Om jag nu ska klaga på något så skulle det väl då vara att inte blir riktigt lika spännande längre på grund av just Franks nya position. Jag tyckte det var mer obehagligt när han manipulerade någon stackare som sedan påverkade presidenten i rätt riktning men nu när han själv direkt manipulerar presidenten går det inte riktigt lika mycket under huden på mig som förut. Men Frank och Claire är mer avskyvärda än någonsin och jag ser fram emot säsong tre. Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.