Fortsätt till huvudinnehåll

Kinokuniya books Dubai

Om man åker till Dubai på semester så är det lätt hänt att känna sig helt golvad av all lyx, flärd och framför allt på grund av hur galet stort och konstgjort allt är. Det kan kännas övermäktigt att bege sig in i världens största (som allt annat i den här staden) köpcenter med 1200 butiker, ett gigantisk akvarium, en isrink, två nöjesfält och flera biografer men det är inte lika läskigt som det låter. Gallerian är faktiskt väldigt välplanerad och man kan hålla sig i den flygel man gillar (skor, designermärken, jeans, mat, smycken, barnkläder, osv) utan att behöva se hela bygget. Det finns interaktiva kartor som visar vägen dit man önskar gå. 

Mitt bästa tips för att slappna av i det här myllret (utom att faktiskt lämna staden) är den superba bokhandeln Kinokuniya books som ligger på andra våningen. Det är en japansk kedja som har ett enormt utbud av engelska böcker men har även en del japansk litteratur och arabisk så klart. Den har också ett utbud manga och serietidningar där man kan hitta det mesta man kan önska. Böckerna är uppdelade efter genre men det finns också en stor avdelning för nyinkommet och för prisade böcker, och då menar jag inte bara nobelpriset och man booker utan en hel massa priser med både vinnare och nominerade. 

Utöver alla böcker finns också ett café som fantastiskt nog är ganska lugnt trots att uteserveringen har
perfekt vy mot Dubai fountain, den gigantiska fontänshowen som på kvällen går varje halvtimme och ligger mellan Dubai Mall och Burj Khalifa. Där man kan i lugn och ro avnjuta en kopp kaffe, läsa sina nyinköpta böcker och se på den fantastiska fontänen. 

Det var även här som jag bestämde mig för att göra 2014 till året då jag börjar återerövra min bokhylla. Jag köpte mig en sista liten hög med böcker som ett värdigt avslut för bokåret 2013. Böckerna jag valde ut (bland ca 15 titlar) blev: Beautiful ruins av Jess Walter för att den cirkulerade på många årets bästa-listor 2012 och som jag spanat på länge. Ghana must go av Taiye Selasi för att hon ger vibbar av både Zadie Smith och Petina Gappah, två solklara favoriter hos mig. The Luminaries av Eleanor Catton på grund av Man booker så klart, tjockleken till trots. Och The son av Philipp Meyer som handlar om amerikanska västern under mitten av 1800-talet, en rätt outforskad litterär plats för min del. Den har för visso nyligen kommit ut i en fin svensk utgåva men den här boken var så vacker med sina ojämnt skurna sidor så den kändes helt enkelt mer rätt.    

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.