Fortsätt till huvudinnehåll

Gränsen mellan kärlek och besatthet är tunn

Egenmäktigt förfarande - Lena Andersson

Ester lever ett behagligt liv med sambo och en författarkarriär men allt vänds upp och ner. Det hela börjar med att hon ska hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask, han sitter själv i publiken och blir imponerad. De två möts och hon faller huvudstupa. Hon blir som besatt, sambon anar oråd och hon får flytta in i en egen lägenhet. Hugo Rask verkar dock inte ha samma syn på relationer som vad Ester har, men det måste väl ordna sig så småningom?  För man köper väl inte kärleksgåvor åt en kvinna man inte ämnar leva med?

Ja det är lätt att bli besatt i en situation där man själv vill mer än den andra parten, det vet nog varenda människa. Även om det kan vara en av litteraturens äldsta teman som Andersson berör i sin kärlekshistoria så gör hon det på ett modernt sätt med moderna människor som befinner sig i en modern miljö. Det handlar inte om statusuppdateringar på Facebook men det glimtar ändå förbi en del nutida element som sätter en modern läsare i nära relation med huvudpersonerna. Man köper Esters resonemang rakt av samtidigt som man vet att det är tankar som går överstyr. 

Sedan finns det en lite mer filosofisk del av boken som för mig känns föga nyskapande dock. Det är de delar som handlar o konsten och språket. Men det beror nog mest på att jag läst kultur, filosofi och språkvetenskap i många år på högskolan och har hört alla dessa resonemang många gånger förut så det är nog bara jag som är lite skadad. Men det är intressant det här med att vi inte kan säga allt med språket och att språket är svårt att göra konst och känslor rättvisa så ändå ett litet pluspoäng för den delen. 

Köp boken här eller här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.