Fortsätt till huvudinnehåll

Gränsen mellan kärlek och besatthet är tunn

Egenmäktigt förfarande - Lena Andersson

Ester lever ett behagligt liv med sambo och en författarkarriär men allt vänds upp och ner. Det hela börjar med att hon ska hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask, han sitter själv i publiken och blir imponerad. De två möts och hon faller huvudstupa. Hon blir som besatt, sambon anar oråd och hon får flytta in i en egen lägenhet. Hugo Rask verkar dock inte ha samma syn på relationer som vad Ester har, men det måste väl ordna sig så småningom?  För man köper väl inte kärleksgåvor åt en kvinna man inte ämnar leva med?

Ja det är lätt att bli besatt i en situation där man själv vill mer än den andra parten, det vet nog varenda människa. Även om det kan vara en av litteraturens äldsta teman som Andersson berör i sin kärlekshistoria så gör hon det på ett modernt sätt med moderna människor som befinner sig i en modern miljö. Det handlar inte om statusuppdateringar på Facebook men det glimtar ändå förbi en del nutida element som sätter en modern läsare i nära relation med huvudpersonerna. Man köper Esters resonemang rakt av samtidigt som man vet att det är tankar som går överstyr. 

Sedan finns det en lite mer filosofisk del av boken som för mig känns föga nyskapande dock. Det är de delar som handlar o konsten och språket. Men det beror nog mest på att jag läst kultur, filosofi och språkvetenskap i många år på högskolan och har hört alla dessa resonemang många gånger förut så det är nog bara jag som är lite skadad. Men det är intressant det här med att vi inte kan säga allt med språket och att språket är svårt att göra konst och känslor rättvisa så ändå ett litet pluspoäng för den delen. 

Köp boken här eller här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…