Fortsätt till huvudinnehåll

Gott nytt kulturår!

Tack för året som varit och god fortsättning på det nya!

Så, vad har ni för planer för 2014? (Oj, vad konstigt det kändes att skriva det). Ska ni äta nyttigare, gymma mer, sluta röka, hitta drömjobbet, hitta den rätte eller har ni lovat att inte önska något alls?

Jag har aldrig varit någon nyårslöftesgivare men jag ser en klar fördel i att börja en utmaning vid ett årsskifte, särskilt eftersom man då ofta haft lite ledigt och hunnit varva ner efter en ledighetsfattig höst. Jag har under en längre tid känt mig ganska vilsen i fritidsdjungeln vilket inneburit att jag snarare inte gjort något alls av värde. 2013 blev ett stressigt arbetsår vilket bara mer och mer påverkade min fritid, både gällande inspiration och energi, vilket bara orsakade en nedåtgående spiral. Jag har funderat och funderat över det här, det är ju trots allt så att vi alla har lika mycket tid att spendera per dygn och jag borde få ut mer kvalité per vaken timme än vad jag får. Jag tänker mig att jag ska satsa helt på kvalité och inte på kvantitet. Inte se på samma gamla avsnitt av How I met your mother eller Big Bang Theory på en reklamkanal när jag kan se något nytt på Netflix eller läsa en bok. Inte försöka läsa samtidigt som jag ser på TV. Lyssna mer på musik, läsa på om klassiska kompositörer, lyssna på radion, lösa korsord...Ja allt som inte är lika meningslöst som att sitta och slösurfa en hel kväll samtidigt som man med ett halvt öga ser på TV. 

Det första rent konkreta jag vill göra är att inte köpa, låna eller få recensionex av en enda bok. För en bokälskare och bokhamster låter detta ganska hårt och omöjligt men det är det egentligen inte när man tänker efter. 2013 blev ett ganska kämpigt bokår för mig då posten stängde sitt utlämnigsställe i stan och flyttade ut det till andra sidan stan i slutet av 2012, vilket gjorde det ganska omöjligt för mig att hämta paket eftersom jag inte hade någon bil. Dessutom stängde biblioteket första halvan av året 2013 så jag fick dra ner på konsumtionen ganska hårt. Men framför allt så vill jag återigen trycka på kvalitén och inte kvantitet. Jag vill hitta inspiration i min egen hylla, det som finns där har jag trots allt en gång köpt för att jag vill läsa det, eller hur? Jag borde läsa alla klassiker jag köpt på loppisar och reor för att de någon gång ska läsas och alla böcker av favoritförfattare jag ännu inte hunnit med, för när ska jag annars göra det? 

Om ni har några hyllvärmarutmaningar så dela gärna med er av det, jag kan behöva all inspiration jag kan få!

Kommentarer

 1. Jag kör Hyllvärmaråret 2014 - 3 hyllvärmare förbestämda varje månad varav minst en ska läsas. Om jag inte gillar den efter max 100 sidor åker den ut och ges bort till någon som kan uppskatta den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag funderar också på att bara ge bort om jag inte är sugen för om jag inte är det nu, kommer jag nånsin bli?

   Radera
 2. Jag har ju haft oerhört stora svårigheter med utmaningar i år så jag ska avhålla mig. Men jag läste just genom listan över mina egna böcker och fann mycket intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man kan ju helt enkelt bara försöka ta det som det kommer utan några egentliga utmaningar, kanske bara försöka inspireras något mer av sin egen hylla än förut?

   Radera
 3. Jag kör också en hyllvärmare2014 men har inte satt upp antal per månad eller så. Jag utmanar mig själv att plocka böcker från hyllorna istället för att köpa nytt hela tiden :) där finns ju så mycket som jag vill läsa. Det blir en utmaning det!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl lite så jag tänker med egentligen. Det känns inte som nåt tvång när man ändå har så mycket att välja på i hyllan.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…