Fortsätt till huvudinnehåll

Det är inte lätt att vara doktor i Bolsjevikernas Ryssland

A Young Doctor's Notebook
I rollerna: Jon Hamm (Don Draper i Mad men), Daniel Radcliffe (Harry Potter), Adam Godley (Suits, Breaking bad) m.fl. 
Baserad på noveller av Mikhail A. Bulgakov
Säsong 2 finns ute nu på HBO Nordic

En ung doktor som precis gått ut läkarskolan i Moskva skickas till ett litet sjukhus ute på den ryska landsbygden mitt under den ryska revolutionen. Han har ingen praktisk erfarenhet men bästa betyg i alla ämnen. Patienterna och personalen är inte riktigt vad han har tänkt sig och han blir snabbt uttråkad. 

Det här är en brutal, humoristisk och skruvad TV-serie. Det handlar om en nerknarkad doktor (Jon Hamm) som åren före andra världskriget ser tillbaka på när han en dag var ung, entusiastisk och lycklig. Den unge doktorn spelas av Daniel Radcliffe och båda karaktärerna är paradoxalt nog med i scenerna och diskuterar med varandra. Det är helt befängt att dessa två, som är samma person, möts i varandras fantasi och det är inte ens lönt att försöka fundera på hur det skulle vara möjligt för man får bara ont i huvudet. Det är helt enkelt ett briljant samspel som för otroligt mycket humor till en annars väldigt dyster miljö. Sjukdomarna och skadorna är brutala, det amputeras ben med slöa sågar och var och varannan person har syfilis men ingen verkar vilja ha annat än droppar eller gurgelvatten. Inte så inspirerande för en ung doktor som själv rätt i stället snabbt kommer in i morfinets förlovade värld. 

Jag trodde inte det skulle gå men Daniel Radcliffe fungerar utmärkt i andra roller än Harry Potter-filmerna utan att man konstant tänker på runda glasögon. Han passar perfekt ihop med Jon Hamm i de här rollerna. Även den skruvade fältskären (Adam Godley) är fantastiskt rolig i sin skruvade roll. Han rakar en död häst och gör en peruk av håret och läser kartböcker från pärm till pärm. Bland annat. 

Det märks direkt att det här är baserat på ett verk av Bulgakov, det är den där skruvade humorn och surrealistiska miljön som man känner igen från Mästaren och Margarita. Berättelserna ska väl vara vagt självbiografiska då Bulgakov själv var läkare och tyckte till en hel del om människor och deras tankar och beteenden. 

Det finns just nu två säsonger av serien, det är bara 4 avsnitt per säsong och de är 30 minuter långa. Den är underbar helt enkelt, se den!
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

TemaTisdag: London

London säger ni? Ja där har jag varit och det såg ut lite så här:Detta inlägg är en del i Boktimmens tematisdagar, ett fristående initiativ i samband med #blogg100