Fortsätt till huvudinnehåll

Det är inte lätt att vara doktor i Bolsjevikernas Ryssland

A Young Doctor's Notebook
I rollerna: Jon Hamm (Don Draper i Mad men), Daniel Radcliffe (Harry Potter), Adam Godley (Suits, Breaking bad) m.fl. 
Baserad på noveller av Mikhail A. Bulgakov
Säsong 2 finns ute nu på HBO Nordic

En ung doktor som precis gått ut läkarskolan i Moskva skickas till ett litet sjukhus ute på den ryska landsbygden mitt under den ryska revolutionen. Han har ingen praktisk erfarenhet men bästa betyg i alla ämnen. Patienterna och personalen är inte riktigt vad han har tänkt sig och han blir snabbt uttråkad. 

Det här är en brutal, humoristisk och skruvad TV-serie. Det handlar om en nerknarkad doktor (Jon Hamm) som åren före andra världskriget ser tillbaka på när han en dag var ung, entusiastisk och lycklig. Den unge doktorn spelas av Daniel Radcliffe och båda karaktärerna är paradoxalt nog med i scenerna och diskuterar med varandra. Det är helt befängt att dessa två, som är samma person, möts i varandras fantasi och det är inte ens lönt att försöka fundera på hur det skulle vara möjligt för man får bara ont i huvudet. Det är helt enkelt ett briljant samspel som för otroligt mycket humor till en annars väldigt dyster miljö. Sjukdomarna och skadorna är brutala, det amputeras ben med slöa sågar och var och varannan person har syfilis men ingen verkar vilja ha annat än droppar eller gurgelvatten. Inte så inspirerande för en ung doktor som själv rätt i stället snabbt kommer in i morfinets förlovade värld. 

Jag trodde inte det skulle gå men Daniel Radcliffe fungerar utmärkt i andra roller än Harry Potter-filmerna utan att man konstant tänker på runda glasögon. Han passar perfekt ihop med Jon Hamm i de här rollerna. Även den skruvade fältskären (Adam Godley) är fantastiskt rolig i sin skruvade roll. Han rakar en död häst och gör en peruk av håret och läser kartböcker från pärm till pärm. Bland annat. 

Det märks direkt att det här är baserat på ett verk av Bulgakov, det är den där skruvade humorn och surrealistiska miljön som man känner igen från Mästaren och Margarita. Berättelserna ska väl vara vagt självbiografiska då Bulgakov själv var läkare och tyckte till en hel del om människor och deras tankar och beteenden. 

Det finns just nu två säsonger av serien, det är bara 4 avsnitt per säsong och de är 30 minuter långa. Den är underbar helt enkelt, se den!
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…