onsdag 15 januari 2014

Det är inte lätt att vara doktor i Bolsjevikernas Ryssland

A Young Doctor's Notebook
I rollerna: Jon Hamm (Don Draper i Mad men), Daniel Radcliffe (Harry Potter), Adam Godley (Suits, Breaking bad) m.fl. 
Baserad på noveller av Mikhail A. Bulgakov
Säsong 2 finns ute nu på HBO Nordic

En ung doktor som precis gått ut läkarskolan i Moskva skickas till ett litet sjukhus ute på den ryska landsbygden mitt under den ryska revolutionen. Han har ingen praktisk erfarenhet men bästa betyg i alla ämnen. Patienterna och personalen är inte riktigt vad han har tänkt sig och han blir snabbt uttråkad. 

Det här är en brutal, humoristisk och skruvad TV-serie. Det handlar om en nerknarkad doktor (Jon Hamm) som åren före andra världskriget ser tillbaka på när han en dag var ung, entusiastisk och lycklig. Den unge doktorn spelas av Daniel Radcliffe och båda karaktärerna är paradoxalt nog med i scenerna och diskuterar med varandra. Det är helt befängt att dessa två, som är samma person, möts i varandras fantasi och det är inte ens lönt att försöka fundera på hur det skulle vara möjligt för man får bara ont i huvudet. Det är helt enkelt ett briljant samspel som för otroligt mycket humor till en annars väldigt dyster miljö. Sjukdomarna och skadorna är brutala, det amputeras ben med slöa sågar och var och varannan person har syfilis men ingen verkar vilja ha annat än droppar eller gurgelvatten. Inte så inspirerande för en ung doktor som själv rätt i stället snabbt kommer in i morfinets förlovade värld. 

Jag trodde inte det skulle gå men Daniel Radcliffe fungerar utmärkt i andra roller än Harry Potter-filmerna utan att man konstant tänker på runda glasögon. Han passar perfekt ihop med Jon Hamm i de här rollerna. Även den skruvade fältskären (Adam Godley) är fantastiskt rolig i sin skruvade roll. Han rakar en död häst och gör en peruk av håret och läser kartböcker från pärm till pärm. Bland annat. 

Det märks direkt att det här är baserat på ett verk av Bulgakov, det är den där skruvade humorn och surrealistiska miljön som man känner igen från Mästaren och Margarita. Berättelserna ska väl vara vagt självbiografiska då Bulgakov själv var läkare och tyckte till en hel del om människor och deras tankar och beteenden. 

Det finns just nu två säsonger av serien, det är bara 4 avsnitt per säsong och de är 30 minuter långa. Den är underbar helt enkelt, se den!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar