Fortsätt till huvudinnehåll

Om att leva i samma stadsdel i 86,5 år

I've lived in east London for 86 1/2 years - Martin Usborne
I like to go to the library on Monday, Tuesday and... well I can't always promise what days I go. I like to read about places in the world. I also read a book called The Life of stars. Do you know Nicolas Cage? He is half german and half Italian. The problem is that nowadays you have to get a girls in to bed to be a star. All the girls are dressed scantily now, ain't it? Audrey Hepburn never dressed scantily. James Cagney never was about sleeping with the girls. What about Joe Pesci? Where are his parents from? I should look it up.   

Kanske minns ni att jag för ett tag sedan var eld och lågor över ett kickstarterprojekt som handlade om fotoböcker från östra London. Projektet blev lyckat och nu har böckerna äntligen anlänt. Det lilla förlaget Hoxton Mini Press har som ambition att göra knasiga böcker fulla av själ som man ska vilja ha i sin bokhylla för alltid och jag måste säga att de med första omgången lyckats med bravur. 

Den 86,5 år unge Joseph Markovitch har bott i östra London i hela sitt liv och har aldrig haft en tanke
på att lämna stadsdelen. Han gillar att läsa om världen, han har tillverkat väskor även om förmannen var ett arsle och han önskar att han hade varit balettdansare. Han funderar över varför folk inte längre bär hatt, han är inte å förtjust i modern konst och han är jude men går i den kristna kyrkan då människorna där är trevligare. Han är en fantastisk personlighet med så mycket erfarenhet trots det begränsade områden han levt i. Han är en otroligt varm och eftertänksam. 

Det här är en obeskrivbart underbar dokumentärbok om den här mannen. Martin Usborne har med
Foto: Martin Usborne
sina bilder verkligen lyckats fånga stämningen och han har satt ihop det så bra med citaten från Joseph. Jag läser i förordet att det här är tredje versionen av dokumentet som från början bara var en liten folder. Den sålde så bra att Joseph kunde köpa sig nya skor, jackor, en ny radio och allt han kunde tänkas behöva. Jag läser också att det antagligen inte blir mer än en tredje version eftersom Josephs hälsa vacklar, han har fått flytta in på hem och kan inte följa med Martin på bio längre. Jag gråter mig igenom varenda ord, varenda mening, försöker desperat klamra mig fast vid varje sekund av läsningen och bara njuta av den för att kunna insupa så mycket av den här fantastiska människan innan han går bort. Jag läser också i förordet att Martin inte hade några planer på att bli vän med Joseph men att det var helt oundvikligt och så känner jag med. 

Jag är så glad att jag backade det här projektet och jag är så berörd av den här boken att jag skulle kunna utropa att det är årets bästa läsupplevelse och faktiskt en av de bästa någonsin. Läs för guds skull, läs!

Köp boken här eller här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…