torsdag 14 november 2013

När inte ens den perfekta ytan räcker till

Thrillerliv - Jessica Johansson

Anna Viktorialia är den typiska Stockholmsbruden. Hon tränar, festar, har silikontuttar, jobbar på café och drömmer om att resa till Amerika. Hennes mamma är frånvarande men hon har sin älskade mormor. Hennes bästa väninna mer som bäst när hon inte äter något och hon kan inte riktigt glömma den där killen, the one that got away. Hon vill göra något större med sitt liv men frågan är vad. Hon vet inte om det än men hon ska snart dö i svininfluensan. 

Långt bort, i den amerikanska södern, väntar Louella barn och dricker och röker. Hennes man cowboyen behandlar henne som skit och han knullar runt med servitriser, Louella kan känna deras doft på hans kläder. En önskan om att en polis ska komma hem till henne och berätta att cowboyen tyvärr har dött gror sakta inom henne, det är hennes enda hopp. 

Att bara försöka beskriva den här boken genom att berätta vad den handlar om fungerar inte alls. Det är liksom inte riktigt det som är grejen med den. Jessica Johansson visar i sin debut prov på en användning av det svenska språket när det är som bäst. Hon använder slang, egna ord och poetiska formuleringar om vart annat. Hon blandar sylvass samhällskritik med drömska tankeflöden beskrivna utanför hennes karaktärers medvetanden. Det kan vara så att formen och Jessicas lust att få med alla sina kreativa tankar och formuleringar tar över något ibland. För mig gör det inget för det gillar jag, men man ska kanske inte läsa den här boken enbart för att få ta del av intressanta livsöden. Det är dock några riktigt intressanta karaktärer som boken bjuder på, den finns flera sidor av Anna Viktorialia att upptäcka ända till sista meningen. 

Köp boken här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar