Fortsätt till huvudinnehåll

När inte ens den perfekta ytan räcker till

Thrillerliv - Jessica Johansson

Anna Viktorialia är den typiska Stockholmsbruden. Hon tränar, festar, har silikontuttar, jobbar på café och drömmer om att resa till Amerika. Hennes mamma är frånvarande men hon har sin älskade mormor. Hennes bästa väninna mer som bäst när hon inte äter något och hon kan inte riktigt glömma den där killen, the one that got away. Hon vill göra något större med sitt liv men frågan är vad. Hon vet inte om det än men hon ska snart dö i svininfluensan. 

Långt bort, i den amerikanska södern, väntar Louella barn och dricker och röker. Hennes man cowboyen behandlar henne som skit och han knullar runt med servitriser, Louella kan känna deras doft på hans kläder. En önskan om att en polis ska komma hem till henne och berätta att cowboyen tyvärr har dött gror sakta inom henne, det är hennes enda hopp. 

Att bara försöka beskriva den här boken genom att berätta vad den handlar om fungerar inte alls. Det är liksom inte riktigt det som är grejen med den. Jessica Johansson visar i sin debut prov på en användning av det svenska språket när det är som bäst. Hon använder slang, egna ord och poetiska formuleringar om vart annat. Hon blandar sylvass samhällskritik med drömska tankeflöden beskrivna utanför hennes karaktärers medvetanden. Det kan vara så att formen och Jessicas lust att få med alla sina kreativa tankar och formuleringar tar över något ibland. För mig gör det inget för det gillar jag, men man ska kanske inte läsa den här boken enbart för att få ta del av intressanta livsöden. Det är dock några riktigt intressanta karaktärer som boken bjuder på, den finns flera sidor av Anna Viktorialia att upptäcka ända till sista meningen. 

Köp boken här eller här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…