Fortsätt till huvudinnehåll

Landet runt-Bloggathon: Morgonen

De flesta ligger nog kvar och sover men Bokbloggarnas Landet runt-Bloggathon har varit i gång sedan länge. 

Först ut är Bokform som skriver om att det i Askim inte händer särskilt mycket bokigt men att det kan vara mödan väl värd att ibland ta sig in till Göteborg. Som till exempel när sonen fick möta sin favoritförfattare Jessica Hardiman i en bokhandel i stan. Men det finns visst i alla fall något lite positivt med Askim och det är biblioteket som inte bara lånar ut böcker utan anordnar bokbyten. 

Näst ut är Litteraturkvalster & småtankar som skriver om något som ligger mig ganska nära, nämligen västkusten och Falkenberg. Jag väntar med spänning på om det ska bli Carl-Johan Vallgren det handlar om, och han dyker upp, men eftersom Fanny ännu inte läst Havsmannen vill hon inte uttala sig om det. I stället blir det en hyllning till havet i allmänhet som ger ro för själen och så klart läsro. 

Näst på schemat är en lite annorlunda blogg i sammanhanget, det är så att Elisabeth skriver 33 noveller under 33 veckor för att samla in pengar till cancerforskning då hennes syster blivit drabbad nyligen. Projekt 33 har alltså gjort ett litet snedsteg i sitt projekt för att vara med i vårt Bloggathon och det tackar vi så klart för! Inlägget är en kort novell om världens centrum, som så klart ska vara varje enskild människas närmaste bibliotek. För henne handlade det om Säffle. 

Kim M. Kimselius är inte bara författare till flera hyllade ungdomsböcker utan hon är även Blekingebo. I sitt inlägg skriver hon m hur hon hamnade i Kolshult efter många år i Stockholm. Parallellt med flytten till landsbygden väntade hon besked från förlag om sina böcker. Det var motigt och det tog ett tag men nu älskar Kim Blekinge och är nöjd med att ha slagit igenom efter att ha flyttat dit eftersom hon blivit "Blekinges Astrid Lindgren" med hela svenska folket. 

Sist ut under morgonpasset är Fiktiviteter som skriver om Värmländskt vemod. Det är något väldigt speciellt med Värmland, det är glesbyggt och på många håll läggs bibliotek och andra samhällsfunktioner ner. Samtidigt finns några av våra allra mest ovärderliga svenska bokskatter där i form av författare som Selma Lagerlöf och Gustav Fröding. 

Hitta schemat för resten av dagen här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…