Fortsätt till huvudinnehåll

Landet runt-Bloggathon: Kvällen

I Lund hittar vi Bokdetektiven som med fantastiska bilder bjuder in oss till sin hemstad. En stad med en lång historia, både kulturellt och litterärt. 

Vi vänder återigen norrut, till Östersund, där Den läsande kaninen befinner sig. Hon uppmärksammar Allan Edwall, Kerstin Ekman och Sara Lövestam med flera. 

Utanför Västerås ligger Surahammar där vi hittar Västmanländskans bokblogg som gjort sitt allra yttersta för att rota fram litterära referenser från orten. Hon var till och med så smart så hon mailade till sitt bibliotek för att få fram material, och det fick hon verkligen. 

Sedan gör vi en rejäl avstickare ända bort till grannen Finland där Bokbabbel som upptäckt att huvudstadssyndromet inte bara finns i Sverige. Hon är född och uppvuxen i Finlands näst största stad Esbo, som nog få svenskar ens känner till och där händer det förvånansvärt lite litterärt sett. Antagligen är det som så att staden ligger alldeles för nära Helsingfors för att det ska hände så mycket i Esbo, men vi välkomnar så klart vårt mumintroll in i vår svenska litteraturkarta med öppna armar. 

Tillbaka till Sverige igen och hela vägen ner till Malmö där Boktimmen dyker upp på nytt men den här gången med ett inlägg om Pildammsparken. Fia, som tidigare idag skrev ett inlägg om Älvsbyn, ser den här parken som skogsterapi för en norrlänning som hamnat i Sveriges tredje största stad. Hon har även haffat tag i en författarinna, Nene Ormes som använt parken i sin bok Udda verklighet, för en liten intervju om just parken som inspiration. 

Endas Eböcker firar sitt hundrade inägg med att ha med det i vår bloggathon! Inlägget handlar om bokbussen. 

Uppslutningen till det här evenemanget har varit helt fantastiskt och alla har verkligen levererat fantastiska pusselbitar från hela landet. Jag känner att vi är på god väg att uppmärksamma att det finns bokskatter i hela vårt avlånga land. Tusen tack till alla deltagare och till alla er som följt inläggen under dagen. Sluta inte inspireras av er hembygd bara för att det här evenemanget nu börjar närma sig sitt slut utan fortsätt göra din hembygd synlig. Om du inte kunde vara med i idag så lägg gärna upp inlägg en annan gång och meddela gärna mig för att jag vill läsa mer. 

Klockan 23:59 publiceras mitt avslutande inlägg i det här bloggathonet, jag hoppas att ni haft lika roligt som jag haft idag.


Morgonens inlägg hittar ni här, förmiddagen här och eftermiddagen här

Kommentarer

  1. Tack, Metta, det var ett fantastiskt roligt och bra initiativ det här! Så skoj att läsa allas bidrag. Så utmanande att själv försöka bidra med något. :-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…