måndag 7 oktober 2013

Välkomna till Nobelprisveckan!

Då var det dags igen och spekulationerna är så klart i full gång. Idag gick medicinpriset till tre herrar för förklaringen av cellers transportsystem. Många tror att fysikpriset ska tilldelas folket bakom upptäckten av Higgs-partikeln, vilket är ett problem då det är svårt att välja ut tre som ska dela på det, man får nämligen inte dela det på fler än så. Fredspriset är alltid det mest omtalade då det på ett eller annat sätt är kontroversiellt och svider i någons ögon. Men det pris som vi så klart är mest intresserade av är litteraturpriset, som tillkännages på torsdag kl 13:00. 

Vad jag tror? Jag vet inte ens var jag skulle börja för att försöka gissa på vem som får priset för chansen är ofantligt liten. Däremot har jag väl känt till de två pristagare som varit de senaste två åren så jag känner lite press på att faktiskt i alla fall ha pristagaren i hyllan. Om jag plockar bort alla mina favoritförfattare som jag vet aldrig kommer få priset och försöker vara lite realistisk så skulle jag kunna tänka mig att dessa någon gång kan få priset (och varför inte i år?):

Mircea Cartarescu: För hans starka symboler spindlarna och fjärilarna som återkommer i hans litteratur och som han gör fantastiskt. Han är från Rumänien, ett land som är väldigt aktuellt i den litterära världen både med bokmässan och med romer. Och så verkar han vara en å himla fantastisk person, det lilla jag såg av honom på årets bokmässa. 

Nawal el Saadawi: En riktig krutgumma som skrivit om situationen i Egypten i sina böcker och som själv protesterat i Kairo. Hennes texter är mörka och deprimerande men ack så viktiga. 

Ngugi Wa Thiong'o: Kanske att det är dags för en afrikan? Jag tycker att han ger en fantastisk ingång till Kenya efter kolonialtiden. 

Vad tror ni, har ni några favoriter?

1 kommentar:

  1. Jag blir galen om Mircea Cartarescu får priset eftersom jag valde bort att se honom på mässan...

    SvaraRadera