Fortsätt till huvudinnehåll

Välkomna till Nobelprisveckan!

Då var det dags igen och spekulationerna är så klart i full gång. Idag gick medicinpriset till tre herrar för förklaringen av cellers transportsystem. Många tror att fysikpriset ska tilldelas folket bakom upptäckten av Higgs-partikeln, vilket är ett problem då det är svårt att välja ut tre som ska dela på det, man får nämligen inte dela det på fler än så. Fredspriset är alltid det mest omtalade då det på ett eller annat sätt är kontroversiellt och svider i någons ögon. Men det pris som vi så klart är mest intresserade av är litteraturpriset, som tillkännages på torsdag kl 13:00. 

Vad jag tror? Jag vet inte ens var jag skulle börja för att försöka gissa på vem som får priset för chansen är ofantligt liten. Däremot har jag väl känt till de två pristagare som varit de senaste två åren så jag känner lite press på att faktiskt i alla fall ha pristagaren i hyllan. Om jag plockar bort alla mina favoritförfattare som jag vet aldrig kommer få priset och försöker vara lite realistisk så skulle jag kunna tänka mig att dessa någon gång kan få priset (och varför inte i år?):

Mircea Cartarescu: För hans starka symboler spindlarna och fjärilarna som återkommer i hans litteratur och som han gör fantastiskt. Han är från Rumänien, ett land som är väldigt aktuellt i den litterära världen både med bokmässan och med romer. Och så verkar han vara en å himla fantastisk person, det lilla jag såg av honom på årets bokmässa. 

Nawal el Saadawi: En riktig krutgumma som skrivit om situationen i Egypten i sina böcker och som själv protesterat i Kairo. Hennes texter är mörka och deprimerande men ack så viktiga. 

Ngugi Wa Thiong'o: Kanske att det är dags för en afrikan? Jag tycker att han ger en fantastisk ingång till Kenya efter kolonialtiden. 

Vad tror ni, har ni några favoriter?

Kommentarer

  1. Jag blir galen om Mircea Cartarescu får priset eftersom jag valde bort att se honom på mässan...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.