fredag 11 oktober 2013

Vad hände med Piki?

Baby Jane - Sofi Oksanen

Före: Piki lämnar sällan sin lägenhet och om hon gör det är det för att festa på någon av Helsingfors gaybarer. När pengarna börjar tryta inleder hon och hennes flickvän, berättarjaget, en karriär inom att sälja använda underkläder via telefonbeställningar. Piki lider av panikångest och har aldrig fått rätt behandling för sin sjukdom, hon blir allt mer instängd och allt mer beroende av sina vänner för att över huvud taget överleva. 

Efter: Berättarjaget lever nu ett känslomässigt begränsat liv ihop med Joonathan. Hon är inte intresserad av att umgås med hans vänner utan är hellre för sig själv. Hon njuter aldrig av deras samliv och Joonathan lever i tron att allt är som det ska. Hon ligger hellre i sitt badkar i flera timmar och drömmer sig tillbaka till tiden med Piki. 

Så, vad hände egentligen med Piki?

Sofi Oksanens andra roman Baby Jane har sina likheter med hennes övriga böcker med tanke på de starka kvinnobilderna och kärleksrelationerna men den skiljer sig också mycket ifrån hennes estlandskvartett då den maffiga historiska handlingen så klart saknas. I Baby Jane är det i stället flera starka karaktärer som håller upp hela berättelsen. Som läsare får man uppleva livet med depression och panikångest inifrån, genom karaktärernas sätt att handskas med det. Det kan kännas lite diffust och kanske att någon som aldrig haft panikkänslor kan härleda karaktärernas beteenden till sjukdom. Jag har hört Oksanen berätta om romanen och att hon hade väldigt lite stoff om just panikångest så det kanske kan vara en förklaring till det. 

Oksanen berättar precis lagom mycket i sina romaner. Hon kan väldigt ingående beskriva ett par strumpbyxor som någon har på sig men samtidigt lämna väldigt mycket osagt om sina karaktärer. Det finns till exempel två bifigurer, Joonathan och Bossa, som ändå har stora roller i berättelsen men som man egentligen inte vet något om. De skapar snarare bara mer frågor än vad de besvarar. 

Om ni är intresserade av skruvade karaktärer som är lite nötta i kanten och rör sig i gayvärlden så ska ni läsa den här men om ni annars läser Oksanen enbart för det historiska perspektivet så bör ni vara medvetna om att det här är något helt annat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar