Fortsätt till huvudinnehåll

Vad hände med Piki?

Baby Jane - Sofi Oksanen

Före: Piki lämnar sällan sin lägenhet och om hon gör det är det för att festa på någon av Helsingfors gaybarer. När pengarna börjar tryta inleder hon och hennes flickvän, berättarjaget, en karriär inom att sälja använda underkläder via telefonbeställningar. Piki lider av panikångest och har aldrig fått rätt behandling för sin sjukdom, hon blir allt mer instängd och allt mer beroende av sina vänner för att över huvud taget överleva. 

Efter: Berättarjaget lever nu ett känslomässigt begränsat liv ihop med Joonathan. Hon är inte intresserad av att umgås med hans vänner utan är hellre för sig själv. Hon njuter aldrig av deras samliv och Joonathan lever i tron att allt är som det ska. Hon ligger hellre i sitt badkar i flera timmar och drömmer sig tillbaka till tiden med Piki. 

Så, vad hände egentligen med Piki?

Sofi Oksanens andra roman Baby Jane har sina likheter med hennes övriga böcker med tanke på de starka kvinnobilderna och kärleksrelationerna men den skiljer sig också mycket ifrån hennes estlandskvartett då den maffiga historiska handlingen så klart saknas. I Baby Jane är det i stället flera starka karaktärer som håller upp hela berättelsen. Som läsare får man uppleva livet med depression och panikångest inifrån, genom karaktärernas sätt att handskas med det. Det kan kännas lite diffust och kanske att någon som aldrig haft panikkänslor kan härleda karaktärernas beteenden till sjukdom. Jag har hört Oksanen berätta om romanen och att hon hade väldigt lite stoff om just panikångest så det kanske kan vara en förklaring till det. 

Oksanen berättar precis lagom mycket i sina romaner. Hon kan väldigt ingående beskriva ett par strumpbyxor som någon har på sig men samtidigt lämna väldigt mycket osagt om sina karaktärer. Det finns till exempel två bifigurer, Joonathan och Bossa, som ändå har stora roller i berättelsen men som man egentligen inte vet något om. De skapar snarare bara mer frågor än vad de besvarar. 

Om ni är intresserade av skruvade karaktärer som är lite nötta i kanten och rör sig i gayvärlden så ska ni läsa den här men om ni annars läser Oksanen enbart för det historiska perspektivet så bör ni vara medvetna om att det här är något helt annat. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…