Fortsätt till huvudinnehåll

Novellsamlingar som jag vill läsa

Skådespelaren Jonas Karlsson skriver även noveller och jag har läst en av hans samlingar, Den perfekte vännen, vilket gav mersmak och jag är otroligt sugen på att läsa Spelreglerna

Lydia Davis vann nyligen vann The man booker internalional prize i år (Alice Munro vann detta prestigefulla pris 2009) finns utgiven på svenska tack vare Sekwa förlag. Samarbete med fluga heter den samlingen och jag hoppas på att det kommer fler. 

Det finns fler nobelpristagare som skrivit noveller, även om de inte är renodlade novellförfattare. År 2000 fick den kinesiska författaren Gao Xingjian priset och hans stil beskrivs som absurd, humoristisk och satirisk men att man öven finner klarsynt vemod och skimrande naturlyrik i hans verk. Jag vill gärna läsa hans novellsamling När jag köpet ett spinnspö åt farfar. 

I min hylla har jag även Märkta kort av Charles Bukowski som består av 31 ganska korta noveller. Jag dras till mörkret och det smutsiga som hans noveller sägs handla om. 

I min hylla har jag två olästa isländska novellsamlingar, den ena är Mellan träden av Gyrdir Elíasson som ju vann Nordiska rådets litteraturpris härom året och den andra är en ganska okänd novellförfattare som heter Óskar Magnússon och samligen kan närmast översättas till Jag ser inget utan glasögon med noveller som ska vara komiska men allvarliga under ytan. Det isländska order för novell kan direkt översättas till småsagor, hur underbart är inte det?

Båten av Nam Le, en novellsamling med berättelser från hela världen, kom ut för några år sedan på svenska och har hyllats halvt till förbannelse. Jag har ännu inte vågat läsa på grund av all hype, men snart är det nog dags. 

Noveller är alltid en bra ingång till en författares verk, tycker jag, då man får ett litet hum om stil och språk. Men det finns även en annan fördel med novellen och det är faktiskt att få en inblick i ett helt lands litteratur. Förlaget Tranan ger ut fantastiska novellsamlingar från alla världens hörn och i serien finns till exempel Kambodja berättar, Kärlek X21: afrikanska noveller och Brasilien berättar. Jag vill läsa allihop!

Har ni fler tips? Delge gärna dessa i kommentarerna!


Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.