lördag 12 oktober 2013

Novellsamlingar som jag vill läsa

Skådespelaren Jonas Karlsson skriver även noveller och jag har läst en av hans samlingar, Den perfekte vännen, vilket gav mersmak och jag är otroligt sugen på att läsa Spelreglerna

Lydia Davis vann nyligen vann The man booker internalional prize i år (Alice Munro vann detta prestigefulla pris 2009) finns utgiven på svenska tack vare Sekwa förlag. Samarbete med fluga heter den samlingen och jag hoppas på att det kommer fler. 

Det finns fler nobelpristagare som skrivit noveller, även om de inte är renodlade novellförfattare. År 2000 fick den kinesiska författaren Gao Xingjian priset och hans stil beskrivs som absurd, humoristisk och satirisk men att man öven finner klarsynt vemod och skimrande naturlyrik i hans verk. Jag vill gärna läsa hans novellsamling När jag köpet ett spinnspö åt farfar. 

I min hylla har jag även Märkta kort av Charles Bukowski som består av 31 ganska korta noveller. Jag dras till mörkret och det smutsiga som hans noveller sägs handla om. 

I min hylla har jag två olästa isländska novellsamlingar, den ena är Mellan träden av Gyrdir Elíasson som ju vann Nordiska rådets litteraturpris härom året och den andra är en ganska okänd novellförfattare som heter Óskar Magnússon och samligen kan närmast översättas till Jag ser inget utan glasögon med noveller som ska vara komiska men allvarliga under ytan. Det isländska order för novell kan direkt översättas till småsagor, hur underbart är inte det?

Båten av Nam Le, en novellsamling med berättelser från hela världen, kom ut för några år sedan på svenska och har hyllats halvt till förbannelse. Jag har ännu inte vågat läsa på grund av all hype, men snart är det nog dags. 

Noveller är alltid en bra ingång till en författares verk, tycker jag, då man får ett litet hum om stil och språk. Men det finns även en annan fördel med novellen och det är faktiskt att få en inblick i ett helt lands litteratur. Förlaget Tranan ger ut fantastiska novellsamlingar från alla världens hörn och i serien finns till exempel Kambodja berättar, Kärlek X21: afrikanska noveller och Brasilien berättar. Jag vill läsa allihop!

Har ni fler tips? Delge gärna dessa i kommentarerna!


1 kommentar: