Fortsätt till huvudinnehåll

Novellsamlingar som jag vill läsa

Skådespelaren Jonas Karlsson skriver även noveller och jag har läst en av hans samlingar, Den perfekte vännen, vilket gav mersmak och jag är otroligt sugen på att läsa Spelreglerna

Lydia Davis vann nyligen vann The man booker internalional prize i år (Alice Munro vann detta prestigefulla pris 2009) finns utgiven på svenska tack vare Sekwa förlag. Samarbete med fluga heter den samlingen och jag hoppas på att det kommer fler. 

Det finns fler nobelpristagare som skrivit noveller, även om de inte är renodlade novellförfattare. År 2000 fick den kinesiska författaren Gao Xingjian priset och hans stil beskrivs som absurd, humoristisk och satirisk men att man öven finner klarsynt vemod och skimrande naturlyrik i hans verk. Jag vill gärna läsa hans novellsamling När jag köpet ett spinnspö åt farfar. 

I min hylla har jag även Märkta kort av Charles Bukowski som består av 31 ganska korta noveller. Jag dras till mörkret och det smutsiga som hans noveller sägs handla om. 

I min hylla har jag två olästa isländska novellsamlingar, den ena är Mellan träden av Gyrdir Elíasson som ju vann Nordiska rådets litteraturpris härom året och den andra är en ganska okänd novellförfattare som heter Óskar Magnússon och samligen kan närmast översättas till Jag ser inget utan glasögon med noveller som ska vara komiska men allvarliga under ytan. Det isländska order för novell kan direkt översättas till småsagor, hur underbart är inte det?

Båten av Nam Le, en novellsamling med berättelser från hela världen, kom ut för några år sedan på svenska och har hyllats halvt till förbannelse. Jag har ännu inte vågat läsa på grund av all hype, men snart är det nog dags. 

Noveller är alltid en bra ingång till en författares verk, tycker jag, då man får ett litet hum om stil och språk. Men det finns även en annan fördel med novellen och det är faktiskt att få en inblick i ett helt lands litteratur. Förlaget Tranan ger ut fantastiska novellsamlingar från alla världens hörn och i serien finns till exempel Kambodja berättar, Kärlek X21: afrikanska noveller och Brasilien berättar. Jag vill läsa allihop!

Har ni fler tips? Delge gärna dessa i kommentarerna!


Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.