lördag 12 oktober 2013

Novellklassiker

Noveller är inte på något sätt något nytt påhitt, snarare tvärtom, och det finns massor av favoriter att hämta ur den kategori av litteratur som anses vara klassiker. Här har ni några sådana tips!

Det är inte alltid lätt att hänga med i var de gamla ryskspråkiga författarna egentligen kom ifrån så det är väl enklast att kalla dem för ryssar men Nikolaj Gogol hade polsk-ukrainska rötter vilket kanske förklarar titeln på en av hans novellsamlingar: Ukrainska Noveller. Här finns några mindre kända noveller av författaren till Kappan och Näsan.

Säga vad man vill om Strindberg men jag gillar honom, speciellt hans noveller. Samlingen Giftas tycker jag är en fantastisk samling berättelser om ynkliga män och starka kvinnor som både är satiriska och humoristiska. 

En av mina favoritförfattare är Pär Lagerkvist som skrivit en hel del korta romaner men också noveller. Samlingen Onda sagor innehåller bland annat Far och jag samt Hissen som gick ner i helvetet. Hans berättelser är fulla av känslor, ångest och mörker och kan alltid läsas på olika plan. 

Franz Kafka hann mest bara ge ut noveller före sin död, hans tre romaner hann aldrig bli klara. Jag tycker han gör sig fantastiskt bra i novellform, alla har vi väl hört talas om Förvandlingen

Selma Lagerlöf är helt klart i en klass för sig vad gäller klassiska noveller, de håller fantastiskt bra än idag. Hon skrev mycket spökhistorier så som Herr Arnes penningar.

Guy de Maupassant känns som ett namn som många känner till men hur många har faktiskt läst något av denne franske författare? Han skrev faktiskt en hel del skräckhistorier och om vampyrer! Läs till exempel Fettpärlan eller Horla

En som också skrev skräck och som till och med är företrädare för den gotiska skräcklitteraturen är E.T.A. Hoffmann. Han har till exempel skrivit Nötknäpparen som ligger till grund för operan med samma namn. 

Har ni fler exempel på klassikernoveller? tipsa gärna i kommentarerna! 

1 kommentar: