Fortsätt till huvudinnehåll

Novellklassiker

Noveller är inte på något sätt något nytt påhitt, snarare tvärtom, och det finns massor av favoriter att hämta ur den kategori av litteratur som anses vara klassiker. Här har ni några sådana tips!

Det är inte alltid lätt att hänga med i var de gamla ryskspråkiga författarna egentligen kom ifrån så det är väl enklast att kalla dem för ryssar men Nikolaj Gogol hade polsk-ukrainska rötter vilket kanske förklarar titeln på en av hans novellsamlingar: Ukrainska Noveller. Här finns några mindre kända noveller av författaren till Kappan och Näsan.

Säga vad man vill om Strindberg men jag gillar honom, speciellt hans noveller. Samlingen Giftas tycker jag är en fantastisk samling berättelser om ynkliga män och starka kvinnor som både är satiriska och humoristiska. 

En av mina favoritförfattare är Pär Lagerkvist som skrivit en hel del korta romaner men också noveller. Samlingen Onda sagor innehåller bland annat Far och jag samt Hissen som gick ner i helvetet. Hans berättelser är fulla av känslor, ångest och mörker och kan alltid läsas på olika plan. 

Franz Kafka hann mest bara ge ut noveller före sin död, hans tre romaner hann aldrig bli klara. Jag tycker han gör sig fantastiskt bra i novellform, alla har vi väl hört talas om Förvandlingen

Selma Lagerlöf är helt klart i en klass för sig vad gäller klassiska noveller, de håller fantastiskt bra än idag. Hon skrev mycket spökhistorier så som Herr Arnes penningar.

Guy de Maupassant känns som ett namn som många känner till men hur många har faktiskt läst något av denne franske författare? Han skrev faktiskt en hel del skräckhistorier och om vampyrer! Läs till exempel Fettpärlan eller Horla

En som också skrev skräck och som till och med är företrädare för den gotiska skräcklitteraturen är E.T.A. Hoffmann. Han har till exempel skrivit Nötknäpparen som ligger till grund för operan med samma namn. 

Har ni fler exempel på klassikernoveller? tipsa gärna i kommentarerna! 

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.