Fortsätt till huvudinnehåll

Noveller som blivit film

Att filmatisera romaner måste vara ganska svårt, inte bara för att det är svårt att visualisera en bok utan även för att längden på det faktiska skeendet är så olika. En film kan visserligen vara upp mot 3 timmar lång men en bok är oftast mycket längre än så. Däremot känns novellen kanske något mer likvärdig tidsmässigt och detta har flera filmskapare tagit vara på. 

Visst minns ni den vackra filmen om två Cowboys som finner varandra uppe i bergen? Brokeback mountain regisserades av Ang Lee och huvudrollerna innehades av Jake Gyllenhaal och den numera avlidne Heath Ledger. Vad som kanske är mindre känt är att filmen är baserad på en novell av Annie Proulux, trots att hon vunnit så fina priser som Pulitzer prize och National Book award. Filmen Sjöfartsnytt med Kevin Spacey och Juliane Moore är även baserat på hennes verk.


En författare som fått många verk filmatiserade, på gott och ont, är Stephen King. Hans mastodontskräckromaner It, The Shining osv känner väl de flesta till men hans kortare berättelser kanske är något mindre kända. En mycket känd film som faktiskt är baserad på en kortare besättelse av kingen är faktiskt den fina Stand by me från 1986 med en ung River Phoenix. 

För ungeför 10 år sedan kom en ganska lyckad scifi-film med Will Smith vid namn I, Robot. Den berättelsen är dock inte så ny som man kan tro utan är baserad på en novell ur scifi-legenden Isaac Asimovs novellsamling med samma namn som kom ut redan 1950. Den boken handlar så klart om robotar och teknologi men även om filosofiska ämnen som "Vad är medvetande" och ställer frågor om hur långt vetenskapen kan gå för att mekaniskt återskapa en människa. 

En man som även hade platsat i inlägget om klassikernoveller är Edgar Allan Poe men hans noveller har även inspirerat till en del filmer. En riktig klassiker är så klart House of Usher som kom ut 1960 med Vincent Price som Roderick Usher. Den har för övrigt filmatiserats ett flertal gånger i olika format. Det samma gäller hans novell The black cat som filmatiserats flera gånger sedan 1934. 

Alla minns vi väl den där konstiga berättelsen där Brad Pitt föds som gammal och blir yngre genom berättelsen? The curious case of Benjamin Button är så klart baserad på novellen med samma namn av F. Scott Fitzgerald, författaren till Den store Gatsby. 

Hitta ännu fler noveller som filmatiserats här

Och förresten så finns även Alice Munros noveller filmatiserade. Away from her från 2006 är baserad på hennes The bear came over the mountain

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…