lördag 12 oktober 2013

Den enskilda novellen

Novellen är så klart ett ypperligt format för att få med en berättelse i en tidning eller i en antologi. Kafka fick till exempel en hel del noveller publicerade i tidningar. Jag var mycket förtjust i tidningen Frida Story i mina tidiga tonår. Boktidningen Books & Dreams avslutar varje tidning med en novell av olika författare. Att enbart ge ut en novell för sig själv ar väl känts ganska konstigt och meningslöst men på senare år har det hänt ganska mycket på det planet. Vi har mer och mer gått in i en digital underhållningsvärld och med smartphones och surfplattor kommer nya vanor och behov. Den enskilda novellen har gjort stora framsteg i världen, Amazon kör något de kallar Kindle singles som kan vara både fiktion och reportage och kostar en till några dollar styck. Och hur ser det ut på den svenska marknaden?  

Det stora lilla förlaget Novellix har med stormsteg erövrat Sverige med stor bravur. De ger ut fyra noveller i taget med både etablerade författare och nya talanger, både svenska och utländska. De har även gett ut novellfyror på olika teman så som en tysk fyra lagom till bokmässan 2011 då det var just tyskt tema och klassikerfyror med Selma Lagerlöf Hjalmar Söderberg. Deras noveller är fantastiskt snygga att ha i bokhyllan eller att ge bort, perfekta att läsa när man bara vill ha något snabbt att njuta av. Men de ger även ut sina noveller digitalt, perfekt att läsa i mobilen om man sitter fast på ett stillastående tåg eller när man väntar på bussen. Tycker man att det är pyttigt att läsa på sin mobil så kan man även lyssna på flera av deras noveller som e-bok, några finns till och med på Spotify. Det här förlaget ligger helt rätt i tiden!

Några andra förlag som förstått det här med enskilda noveller är Collings förlag, som gett ut singlar av D.H. Lawrence och Katherine Mansfield och Mix förlag som nu är ett digitalt förlag som gett ut bl.a. Helena Dahlgrens Kallelsen


3 kommentarer: