Fortsätt till huvudinnehåll

Även den bäste kan spåra ur

Viviane Élisabeth Fauville - Julia Deck

Deckare och thrillers kan vara oerhört spännande och läskiga men de håller sig ändå inom en viss ram. Man distanserar sig till dessa vidriga förövare och man lever någonstans i tron om att sådana här extrema händelse inte finns på riktigt. Men alla thrilleraktiga romaner handlar inte om extrema massmördare utan vissa handlar om helt vanliga människor som slår över, helt normalt folk som helt plötsligt gör något lite avvikande och blir oerhört obehagligt. Sådana böcker är de mest spännande och obehaliga, tycker jag. Viviane Élisabeth Fauville är en sådan roman. 

Viviane Élisabeth Fauville är en 42-årig parisiska som nyligen fött en dotter. Hon har en fantastisk karriär med bra lön, hon verkar ha allt. Bakom fasaden rämnar dock det perfekta livet, hennes man har lämnat henne och hon känner sig hotat av den unga och snygga vikarien på jobbet. Hon känner sig nog inte helt hemma i mammarollen och hon går hos en psykoanalytiker. En dag vaknar hon upp och kommer ihåg att hon dagen innan dödade sin psykoanalytiker. Hon blir själv allt mer förvirrad, försöker komma undan polisens förhör och hon börjar engagera sig lite väl mycket i den dödes änka, älskarinna och patienter. 

Julia Decks roman är ett skolexempel i konsten att få läsaren att känna vad huvudpersonen känner. Med ett språk som inte avslöjar allt på en gång i händelseförloppet och med ett ständigt ändrat berättarperspektiv känner man sig verkligen delaktig i förvirringen och paniken. Det gäller att hänga med i vändningarna men det är det väl värt. 

Köp boken här eller här

Kommentarer

  1. I samma stil som Colombes granne? Förbaskat snyggt omslag också, tycker jag!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.