fredag 30 augusti 2013

TV-serie: Siberia.

Vi har väl alla sett åtminstone något avsnitt av Robinson, eller den amerikanska varianten Survivor?År 1908 händer något djupt i de avlägsnaste delarna av Sibirien. Nu, drygt 100 år senare, åker 16 deltagare i en ny reality-show dit för att kämpa mot naturen och mot varandra. De, eller den, som klarat vintern därute och är kvar i tävlingen till våren vinner 500 000 dollar. Reglerna? Det finns inga.

Strax efter att gänget kommit till Tunguska, den plats de skall leva på under tävlingstiden, händer en underlig olycka med dödlig utgång för en av deltagarna. De övriga deltagarna får möjligheten att avbryta tävligen och åka hem, men de flesta väljer att stanna. Dock börjar fler och fler underliga saker att hända. Först tror man att det är producenterna som arrangerar händelserna för att showen ska bli mer intressant, men snart inser man att så inte är fallet. Det verkar nämligen som om producenterna har gått upp i rök. Det är bara deltagarna kvar, och kameramännen. Vad som från början skulle bli ett roligt äventyr har helt plötsligt blivit blodigt allvar, en kamp på liv och död. Långt ifrån någon form av civilisation, utan möjlighet att kalla på hjälp, står deltagare och kameramän ensamma mot naturen.

Detta är en fiktionell serie, men det är otroligt snyggt och trovärdigt gjort som en riktig dokusåpa. Deltagarna känns äkta och spelar dessutom sig själva. Serien är baserad på fakta; det hände faktiskt något i Sibirien år 1908 som orsakade massdöd i området och sot och aska skymde solen under en lång tid. Man tror att det är det största nedslaget på jorden sedan dinosaurierna utrotades.
Siberia är helt otroligt spännande, och varje avsnitt slutar med en rejäl cliffhanger. Det är nästan omöjligt att tänka sig att behöva vänta en hel vecka på nästa avsnitt.
Det som känns overkligt med denna typen av serier och filmer, där någon i filmen filmar (tex Blair Witch Project och Cloverfield), har lösts väldigt snyggt i Siberia. Det faktumet att någon fortsätter filma trots alla hemskheter som utspelar sig runtom dem är inte särskilt troligt, men här finns en riktigt bra förklaring som känns trovärdig.
Ibland kan vissa scener kännas lite väl regisserade, men det är definitivt överkomligt eftersom resten är så otroligt, otroligt bra.

Jag kan inte nog rekommendera denhär serien. Jag började se den med viss skepsism, men den har verkligen fått mig extremt hooked. Jag räknar dagarna tills nästa avsnitt kommer!

Här kan ni se en trailer för serien:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar