fredag 2 augusti 2013

Little Free Library

bild från littlefreelibrary.org
Projektet Little free library startade 2009 då Todd Bol byggde en låda som liknade en fågelholk och placerade den framför sitt hus till minne av hans mor som varit lärare. I lådan lade han böcker och satte på en skylt med budskapet "ta en bok lämna en bok". Projektet spred sig och det finns nu över 10 000 lådor runt om i världen, mestadels i USA. Vad jag kan se så finns det ännu ingen holk i Sverige så de som känner sig manade kanske ska haka på projektet? Det är väldigt enkelt, allt man behöver göra är att beställa ett Little Library Kit för lite olika priser och så bygger man det själv och sedan är man igång. 

De billigaste lådorna ligger på 175 dollar, vilket kanske är lite mycket för en privatperson att lägga ut, men
då kan man göra som Sarah Maxey har gjort, hon har lagt upp en låda som ett Kickstarterprojekt. många av er känner säkert till kickstarter, men för er som inte gör det så går det ut på att man ber om pengar för sitt projekt på en hemsida och så får man som så kallad backare oftast något i retur om projektet får den summa pengar de önskat sig. I det här projektet, till exempel, får man ett offentligt tack för sin gåva på projektet Facebooksida om man donerar 5 dollar, man får ett bokmärke om man donerar 10 dollar och man får en av böckerna som ställs i det färdiga huset tillägnad sig om man donerar 20 dollar. Är man en backer får man dessutom uppdateringar om projektet går allt eftersom och om det skulle vara så att projektet inte uppnår sitt mål så får man självklart sina pengar tillbaka. Det här är ett riktigt bra sätt att få ut nya produkter, det har bara varit något enstaka fall med lurendrejeri, så allt som oftast är det bara engagerade entreprenörer som lägger upp projekt som de verkligen vill ska se dagens ljus. Ett exempel på ett riktigt lyckat projekt var tv-spelskonsolen Oyua, en liten och billig (99 dollar) kub med Android som operativ. De har i skrivande stund 313 utgivna spel och konsolen har varit slutsåld hos giganten Amazon. 

Nu går det tyvärr inte att starta upp ett Kickstarterprojekt från några andra länder än USA och UK (jag hoppas verkligen att det kommer) även om man så klart kan vara med och backa upp ett projekt. Men kanske finns det någon engagerad lärare eller bokälskare där ute som vill dra igång ett eget liten välgörenhetsprojekt för att köpa in ett Little free library till en skola, en busshållsplats eller liknande till sin hemort? Eller kanske har ni redan ett eget utrymme för att byta böcker? 

Hur som helst tycker jag att Little free library är fantastiskt och deras små holkar är mycket finare än en tråkig bokbytarhylla. Dessutom tål den ju väder och vind och kan vara öppen dygnet runt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar