Fortsätt till huvudinnehåll

Vampyrer, old school style

Staden som försvann - Stephen King

Författaren Ben Mears återvänder till den plats han växte upp på, Jerusalem´s Lot, för att skriva sin nästa roman. Salem´s Lot är en liten by i Maine där intrigerna haglar och där hemligheter finns begravna. Ungefär samtidigt som Ben kmmer till staden anländer även herrarna Stroker och Barlow för att köpa det övergivna huset uppep å kullen och för att öppna en antikhandel i stan. Strax därefter börjar folk försvinna och dö och ingen vet hur eller varför men de anar att de själva kan vara på tur här näst. 

det här är Stephen Kings andra utgivna roman, den sålde inte särskilt mycket när den kom ut 1985 men när den väl kom i pocket blev det snabbt en bestseller. Idag har vi en helt annan relation till vampyrer än på den tiden, nu är de snygga och vänliga (om de vill) och kan till och med vara ute i dagsljus, ja jag tänker på Twilight, True Blood och Vampire diaries. Jag måste dock säga att det är skönt att gå tillbaka till de genomonda och djuriska vampyrerna från 80-talet. Och den här boken håller förvånansvärt bra, tycker jag. Det är skrämmande, det är ondska och det är riktigt spännande. Har man läst Stephen King tidigare kommer man så klart att känna igen sig. Jag ser tydliga kopplingar mellan antikhandlarna i den här romanen och den mystiske butiksinnehavaren i Köplust till exempel, och småstaden och dess invnare, som är allt annat än normala under ytan, känner man igen från flera berättelser, till exempel i TV-serieaktuella Under the Dome. Men som sagt, den här kom ut före alla utom Carrie så det är väl de senare böckerna som ska klandras för upprepning om något. Och ett stort plus för att boken inte spårar ur helt, som Kingens böcker ibland kan göra, och för att den "bara" är 520 sidor lång. 

Köp boken här eller här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…