onsdag 3 juli 2013

Hjältinna eller parasit?

Zelda - Lina Neidestam

Zelda är en tuff brud med många värderingar (som ofta motsäger sig själva) och hon tar världen som den kommer, på sitt eget sätt. Hon vill inte in i arbetsvärlden men hon snyltar på alla andra. Hon vill inte vara ett sexobjekt men blir avundsjuk på kompisarna när de får uppmärksamhet för sitt utseende. Hon vill inte bli kallad heterosexuell men ligger bara med killar. Hon vill inte ha något förhållande men tycker att det är självklart att Sigge ska finnas där när det passar henne. Hon reser runt i världen men tycker ändå att Sverige är ganska bra när hon väl kommer hem. 

Det här är en grafisk roman som hyllats både här och där och jag blev, likt många andra, intresseras av Lina Neidestam efter hennes fantastiska medverkan i Berättelser från Engelsfors. Tecknandet är fortfarande fantastiskt, jag gillar verkligen Neidestams stil, men jag måste säga att den är ganska ojämn för mig. Jag älskar de små privata anekdoterna om relationer och dubbelmoral som får mig att skratta högt, men den här kampen mot patriarkatet kan gå lite för långt för min smak. Jag blir mer rädd än road av en kvinna som tältar i skogen och gör egna tamponger av kaveldun. Men som sagt, det finns många roliga strippar att skratta åt. 

Jag kommer säkert läsa Zelda 2. Kampen fortsätter och den tredje delen Zelda Vs. Patriarkatet, som kommer ut i höst, men först tänker jag läsa Maran av samma författare. Lite folktro blandat med lite porr, allt ritat av Lina Neidestam. Ska bli riktigt intressant. 

Köp boken här eller här

3 kommentarer:

 1. jag ligger också bara med killar, kanske ska läsa

  SvaraRadera
 2. Ja, Zelda/Neidestam går lite till extremer ibland, inte heller jag gillade tältpartiet, men fastän hon är en jobbig dubbelmoralist har jag mycket roligt i Zeldas sällskap. Snälla Sandra ska posta nya Zelda-tidningen åt mig, och i höst kommer det tredje albumet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hittade tidningen på ICA, gillade faktiskt!

   Radera