tisdag 9 juli 2013

För de som saknar Hungerspelen?

Divergent - Veronica Roth

I den dystopiska Chicagos framtid lever Beatrice med sin familj. Samhället har delats in i fem falanger och varje år gör varje 16-åring ett test som visar vilken falang de bör tillhöra och ska sedan välja vart de så småningm ska hamna. Oftast hamnar man där föräldrarna finns men det finns så klart undantag. När Beatrice gör sitt test är svaren tvetydiga, hon visar sig vara divergent. Det är farligt, hon får inte avslöja det för någon men det är lättare sagt än gjort. När konflikter börjar uppdagas mellan falangerna visar det sig att Beatrice har en stor roll att spela för människors överlevnad. 

Jag kan väl börja med att säga att jag har läst första delen i Hungerspelen och jag blev väl sådär imponerad, samma sak gäller Roths bok och dessa två böcker är väldigt lika. Det handlar om USA när världen är indelad i olika distrikt och en stor del handlar om tävling på liv och död. Fast i Roths värld handlar det om att komma med i den falang man valt för det finns bara ett visst antal platser, alla andra blir falanglösa men behöver inte dödas. 

Det som är intressant med Roths bok som Hungerspelen inte har är just det här divergenta draget som några verkar ha. I första delen avslöjas det inte allt för mycket om det, vilket väl bådar gott inför de kommande delarna, men Beatrice kan klara lite mer än vad andra gör, utan att avslöja handlingen allt för mycket för er som inte har läst. Men handlingen har inget djup, den går från självklarhet till självklarhet, Beatrice gör liksom de val hon ska göra utan några omvägar eller djupa analyser av sin situation. Och så finns det en del tarvliga kärlekshistorier som i alla fall jag tyckte var lite smått pinsamma. 

Det är lite synd att den kom så nära inpå Hungerspelen och att den inte riktigt lever upp till vad den hade kunnat vara. Det hade faktiskt kunnat blivit lika bra som De utvalda, byggstenarna finns där, men den föll på att vara lite för omogen på något sätt, även om jag faktiskt måste säga att den tog sig lite mot slutet. 

Köp boken här eller här, kommer som pocket i höst här och här

Även del två i serien, Insurgent,  kommer ut i höst och finns att bevaka här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar