lördag 27 juli 2013

En uppväxtskildring som heter duga

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö - Håkan Nesser

När jag såg att Håkan Nesser utkommit med en ny bok, Levande och döda i Winsford, så började jag fundera lite över varför jag aldrig läst något av honom. Svaret var inte så svårt, jag har oerhört svårt för deckarserier, speciellt nordiska sådana. varför vet jag inte riktigt, det kan vara så att alla dåliga TV-filmer och oändliga repriser av Beck helt enkelt har förstört det hela. När jag så läste beskrivningen av Nessers senaste bok så tyckte jag att det verkade som att det kan finnas kvalitéer som ligger utanför deckargenren, kvalitéer som intresserar mig. Det är södra England, det är landsbygd, det är mystiska omständigheter men inte nödvändigtvis sådana som kräver en hop med excentriska poliser. Jag började således rota i Nessers utgivning, hoppade över allt som handlade om Van Veeteren och som benämndes med "kriminalroman, filmatiserad" och hittade fram till Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö. 

Erik är bara 14 år den sommar på 1960-talet då han får veta att hans mamma ska dö, hon har cancer. Han och hans tio år äldre bror Henry ska spendera sommaren i sommarstugan i Genesaret då fadern arbetar på fängelse och modern ligger döende på sjukhus. Även vännen Edmund följer med och det blir en sommar med bad, tjejer och tonårspojkars osäkerhet. Men allt är inte bara lek, alla händelser leder fram till det Fruktansvärda och den sommaren skulle komma att bli något som ingen av dem någonsin skulle komma att glömma. 

När jag nu skriver om boken inser jag hur bra jag tycker att den är. Nesser lyckas verkligen fånga världen och osäkerheten det innebär att växa upp. Att inte veta hur man ska bete sig, att inte riktigt förstå vad andra pratar om men inte våga fråga för att inte verka dum, att känna känslor i kroppen som man inte kan hantera. Det passar faktiskt perfekt ihop med den lite mystiske brodern, den kufige vännen och den döende modern. Det är inte lätt att balansera in alla dessa element utan att en pojkes uppväxt kommer i skymundan för cancern och allt det andra. Jag stoppar lätt in den här boken i mitt fack av bra uppväxtskildringar, tillsammans med Niemis Populärmusik från Vittula och Flygts Underdog

Köp boken här eller här


2 kommentarer:

  1. har länge tänkt läsa denna, men det har inte blivit av. Hoppas hinna läsa den under hösten.

    SvaraRadera