Fortsätt till huvudinnehåll

Vem stal Mona Lisa?

Valfierno - Mannen som stal Mona Lisa - Martín Caparrós

Den 22 augusti 1922 hände något som i dag känns omöjligt, Leonardo da Vincis Mona Lisa försvann spårlöst från Louvren, allt som fanns kvar var en tom ram. Konstnärer som Picasso anklagades för stölden men eftersom tavlan stals då muséet hade stängt misstänkte man genast att någon anställd var involverad. Dock rann alla spår ut i sanden men två år senare upptäcktes den f.d Louvren-anställde Vincenzo Peruggia då han försökte sälja tavlan i Italien. Efter en kort turné i sitt forna hemland Italien kunde Mona Lisa, eller La Gioconda som italienarna säger, åter inta sin självklara plats på Louvren. konstkuppen är troligen det som gjort Mona Lisa till världens mest kända tavla så både tavlan och framförallt Louvren har tjänat en hel del på historien. 

Men varför stal han tavlan? Själv påstod han att han gjorde det ensam som en hämnd för att Napoleon stulit tavlan från italienarna. Han fick avtjäna ett års fängelse men blev också en hjälte i Italien. Dock fanns det en del misstankar om en större konstkupp, en förfalskningshistoria som involverade fler personer och fler tavlor men det spåret bevisades aldrig men det är det spåret som Martín Caparrós leder in läsaren på i sin roman om stölden av Mona Lisa. 

Många år efter konstkuppen kliver en man som kallar sig Eduardo de Valfierno fram och berättar sin
Mona Lisa där hon hänger bakom plexiglas
på Louvren idag. Foto: Metta Karlsson
historia för en journalist. Han har genomgått många identitetsskiften där han började som småtjuv i Argentina och slutade som en av världens största bedragare, bosatt i Paris. Det är inte bara en berättelse om århundradets konstkupp utan också en berättelse om identitet och klass. Ni ska inte tro att den på något sätt är en argentinsk dan Brown-historia utan den är nog snarare dess totala motsats. Det är en långsam och filosofisk berättelse där spänningen mer byggs upp i bakgrunden. 

Historien är berättad på ett ganska speciellt sätt, det är som sagt en huvudperson som berättar för en journalist. Det görs hopp mellan de olika identiteternas historier fram och tillbaka i tiden och journalisten hoppas ibland in och kommenterar eller ställer frågor i berättelsen. Ibland upprepas händelser och det är ärligt talat lite förvirrande. Ibland vet man inte om en ny person är en av Valfiernos identiteter eller om det faktiskt är en ny person i berättelsen. Det är lite som att läsa en lightversion av James Joyce Odysseus eftersom berättelsen är lite i tankeform där det blir något slags inre monolog som den här journalisten får ta del av. Mendet är en intressant och tankeväckande berättelse helt klart. 

Recex från Lethe

Köp boken här eller här.  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…