Fortsätt till huvudinnehåll

The Book Seat och jag

Det är knappt en månad sedan som jag först höll The Book Seat i mina händer och ivrigt började testa den. Jag måste faktiskt erkänna att jag blivit något beroende och släpar med mig den vart jag än går i lägenheten och det borde ju vara ett gott betyg. 

Detaljerna då? Ja jag har läst både inbundna böcker och böcker med mjuk pärm. Hård pärm är något lite mer stabilt, man behöver inte justera så mycket alls utan den står där den står. Å andra sidan så är det väl allt som oftast inbundna böcker som är krångligast att hålla? 

Har tjockleken på boken någon betydelse? Nej egentligen inte, det finns en gummisnodd i mitten av plastskenan som håller fast boken där man kan justera ganska generöst. Jag har läst böcker som är 200 sidor och jag har läst böcker som är över 500 sidor. Det man kan märka av när boken börjar bli lite tjockare, framför allt om pärmen är mjuk, är att det i början och slutet blir lite snett i hållaren, eftersom det är så ojämn tjocklek på respektive del av boken, men det är inte direkt något som stör eller varar särkilt länge. Jag har experimenterat lite med att knöka in en bok på tusen sidor och det fungerar fint det med, även om det som sagt blir lite snett med plastskenan men den står stadigt och det är inga problem att läsa. En pocket går också bra att sätta i den, även om det kanske känns lite sladdrigt. 

Var använder jag den då? Ja nästan överallt. När jag sitter i soffan, i läsfåtöljen, vid matbordet, på balkongen och i sängen. Det är inte ultimat att använda den om man gillar att ligga på rygg och läsa, vilket väl kanske säger sig självt, men den är toppen för att sitta upp i sängen eller om man föredrar att ligga på mage och läsa. Den är väldigt lätt så den går ju att ta med sig, men det är väl kanske inte något man gör om man åker buss till jobbet eller dylikt för den tar ju ändå en del plats.

Finns det några problem då? Ja som ni säkert redan misstänker så är det väl inte helt smidigt att bläddra
eftersom plastskenan håller sidorna på plats. På vissa böcker går det att krångla sig framåt utan att flytta boken men jag lyfter upp boken för att bläddra. Det kanske låter ganska omständligt men jag vande mig snabbt och ser inte det som ett problem stort nog för att jag inte ska använda kudden. Den friar trots allt upp händerna för kaffedrickande och dylikt medan man läser. Om man behöver springa på toa efter allt kaffe man hinner dricka så behöver man inte lägga ifrån sig boken och rota fram ett bokmärke utan den står kvar precis där man lämnat den i sin lilla hållare när man är redo att läsa vidare. 

Sedan finns det så klart fler funktioner. Man kan använda bokkudden när man lagar mat för att hålla uppe sin receptbok och man kan ställa kurslitteratur eller dylikt i den när man sitter och skriver vid sin dator. Den passar även utmärkt för surfplattan, inte bara när man läser på den utan även om man twittrar eller spelar spel. 

För mig har läskudden underlättat en hel del i min läsvardag och jag använder den hela tiden. Även sambon är rätt imponerad och snor gärna med sig den när han ligger och spelar spel på iPad i sängen om kvällarna eller när han spelar spel på TV:n med en spelguide på iPad. Jag tycker lätt att den är värd 349 kr så är ni sugna gå genast in här och beställ en. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…