tisdag 11 juni 2013

Tematrio - Hembygdsläsning

Det var alldeles för länge sedan som jag deltog i Lyrans Tematrio och nu kände jag att jag inte kunde låta bli när det handlar om hembygd. Och nej, jag tänker inte ta upp litteratur från Skövde och schlätta utan mitt sanna hem är så klart det karga Island. 

När man tänker på isländsk litteratur så handlar det allt som oftast om Korpen flyger eller om isländska deckare men det finns väldigt mycket annat. Här kommer min trio:

En fantastisk berättelse som i och för sig inte utspelar sig i nutid men skildringen är väldigt modern samtidigt som den klart och tydligt leker med den isländska sagans form. Den är kort, hur den här mannen lyckas få fram den här skildringen med så få ord måste vara magi. 

Återigen en fantastisk skildring av det isländska landskapet som stannar kvar hos läsaren länge och den speciella isländska tron på övernaturligt har sin självklara plats. Det är en modern mor-dotterberättelse om att växa upp, hamna snett och om att hitta varandra. 

Ännu en bok som inte utspelar sig i nutid, men det är fortfarande såpass modern tid att det i alla fall inte är vikingar och sagor. Det här är den karga verkligheten, en berättelse om det hänsynslösa och grymma klimatet på Island före teknikens underlättande. Den visar tydligt på den isländska mentaliteten och envisheten och islänningen. Den är långsam men så otroligt målande. 


7 kommentarer:

  1. Intressanta boktips och du har verkligen en mycket spännande, historierik och vacker hembygd.

    SvaraRadera
  2. Fria män läste jag för ett tag sedan och den är verkligen speciell. På ett bra sätt.

    SvaraRadera