måndag 3 juni 2013

Midsommargryning - Lars Wilderäng

Tio år har gått sedan Mellandagskriget, det krig där vi förlorade Gotland till Ryssland. Numera är Gotland en självständig republik, dock under ryssarnas kontroll. Livet i Sverige har i övrigt sakta men säkert återgått till det normala. Landet har byggts upp på nytt. Svenskarna börjar slappna av.

En man som dock inte har gått vidare och accepterat nederlaget är Erik. Han stred på Gotland under kriget för tio år sedan, och har sedan dess avancerat inom militären. Idag är han ÖB, och han har planer för att återställa vårt land till sitt forna jag. På midsommaraftonens morgon sätter han sin plan i verket; en militärisk statskupp för att få vår statsminister ur vägen, och snart har svenska trupper inlett strid för att återta Gotland.

Återigen har Lars Wilderäng skrivit en näst intill olidligt spännande bok. Den förra boken, Midvintermörker, målade upp ett scenario som kan bli en följd av att vi dragit ned på försvaret i vårt land. Den skrämde mig faktiskt - vilket säkerligen var en av Wilderängs avsikter (alltså, inte att skrämma just mig, men att påvisa vår hjälplöshet ifall exempelvis ryssen skulle gå till attack). Denna bok blir såklart inte lika verklig, eftersom den beskriver händelser som är en följd av ett krig som ju inte utspelats. Dock känns handlingen ändå autentisk. Karaktärerna, dialogen och händelserna är trovärdiga. Vi svenskar har svårt att föreställa oss att leva i en krigszon, men genom Wilderängs bok får man en obehaglig känsla av hur det faktiskt skulle vara.

Jag rekommenderar definitivt boken - men läs Midvintermörker först (om ni inte redan har gjort det, förstås).

Ni kan köpa boken antingen här eller här.

Ett stort tack till Massolit för en mycket bra recensionsbok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar