måndag 24 juni 2013

En fantastiskt bra ungdomsbok

Francesca - Melina Marchetta

En morgon går Francescas mamma inte upp ur sängen. Francesca får gå till skolan utan att ha plågats av sin mammas töntiga låtar på morgonen och mamman försvinner bort allt mer. Samtidigt får Francesca ta allt mer ansvar för sin lillebror, för hushållet och för sig själv. Som om inte det vore nog så är hon helt ny på skolan, en före detta pojkskola som precis öppnat för tjejer och som kanske inte riktigt anpassat sig för tjejerna än. Hon saknar sina gamla vänner, hon saknar sin mamma och hon försöker passa in. Men kanske finns det hopp om ny vänskap, och kanske även för lite kärlek?

Marchetta har i den här boken målat upp flera dynamiska karaktärer att följa, lära känna och älska. Ungdomarna står så klart i fokus men jag tycker nog ändå att de vuxna är något mer engagerade i den här romanen än i Jellicoe Road. Speciellt mamman Mia, som i bokens nutid är väldigt frånvarande, känns som en fantastisk vuxen före sammanbrottet som skildras genom Francescas minnen. Marchetta gör dessa ungdomars uppleverlser av världen precis den rättvisa som den i deras unga ålder bör få, trots att det är otroligt lätt för en vuxen att tycka att tonåringars världsbild är ganska skev och egocentrisk. När jag läser en sådan här bra ungdomsbok så önskar jag alltid att den funnits när jag var i den åldern och föreställer mig att den hade gett tröst och igenkänning. 

Jag är beredd att utropa Melina Marchetta till Australiens svar på John Green (Var är Alaska?, Förr eller senare exploderar jag) samtidigt som den här romanen påminner mig väldigt mycket om The perks of being a wallflower av Stephen Chbosky. Jag fullkomligt vräkte i mig romanen, jag kunde inte lägga den ifrån mig förrän jag visste hur allt skulle gå för Francesca, hennes familj och hennes vänner.


Recex från X Publishing

Köp boken här eller här

1 kommentar:

  1. Har inte läst "The Perks", men däremot sett filmen, och jag håller med om att de påminner. På ett bra sätt! :) Gillade Francesca mycket och hoppas att dne också blir film.

    SvaraRadera