fredag 17 maj 2013

Månadens bok

För ett tag sedan skrev jag om den tråkiga nyheten att bokklubben Gondol läggs ner. Jag har allt sedan dess väntat med spänning på den ersättande klubben, Månadens bok. I veckan trillade den in genom brevinkastet och till min fasa är det så klart ett deckarpaket som är månadens bok. Bläddrar jag vidare kan jag även få köpa Keplers senaste bok till specialpris. Jaha, tänker jag. Jag som ville bli överraskad och få ta del av böcker som jag inte hört talas om men som på något magiskt sätt passar mig perfekt. Visst finns det några intressanta titlar längre fram i tidningen men då har jag väl redan tappat suget lite och får den här känslan av de där breven som kommer hem där man får välja 5 böcker jättebilligt fast så hittar man bara två som man vill läsa. Minns ni, de där arken med böcker som såg ut som frimärken som man skulle riva av och klistra på sitt svarskuvert? De kanske finns fortfarande, men jag har länge haft "ingen reklam, tack" på min ytterdörr. 

Men plötsligt trillar det ut ett löst litet blad ur min månadstidning, det heter "Ett blad" och innehåller åtta väl utvalda böcker, sådana där böcker som man inte riktigt känner till men genast blir nyfiken på. Böcker som känns som lite mer än bara nöje för stunden, böcker som ger en nya insikter om världen. Eller vad sägs om det här:

Den bästa dagen är en dag av törst - Jessica Kolterjahn. En roman om ett år i Karin Boyes liv, känns otroligt lovande. Jag tänker direkt på min kärlek till Sara Stridsberg när jag läser om den här boken, helt utan att ha läst boken. Jag gillar att läsa romaner om människor som har existerat. 

Bröderna Sisters - Patrick DeWitt. Nominerad till det stora Bookerpriset, jämförs med bröderna Cohen och omtalas som en bok som skulle kunna ha skrivits av Cormac McCarthy, om han hade haft någon humor förstås. 

Läs alla tips från Maria Törner-Mason i Ett blad här. Jag ser fram emot att få det lilla bladet fler gånger. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar