Fortsätt till huvudinnehåll

Månadens bok

För ett tag sedan skrev jag om den tråkiga nyheten att bokklubben Gondol läggs ner. Jag har allt sedan dess väntat med spänning på den ersättande klubben, Månadens bok. I veckan trillade den in genom brevinkastet och till min fasa är det så klart ett deckarpaket som är månadens bok. Bläddrar jag vidare kan jag även få köpa Keplers senaste bok till specialpris. Jaha, tänker jag. Jag som ville bli överraskad och få ta del av böcker som jag inte hört talas om men som på något magiskt sätt passar mig perfekt. Visst finns det några intressanta titlar längre fram i tidningen men då har jag väl redan tappat suget lite och får den här känslan av de där breven som kommer hem där man får välja 5 böcker jättebilligt fast så hittar man bara två som man vill läsa. Minns ni, de där arken med böcker som såg ut som frimärken som man skulle riva av och klistra på sitt svarskuvert? De kanske finns fortfarande, men jag har länge haft "ingen reklam, tack" på min ytterdörr. 

Men plötsligt trillar det ut ett löst litet blad ur min månadstidning, det heter "Ett blad" och innehåller åtta väl utvalda böcker, sådana där böcker som man inte riktigt känner till men genast blir nyfiken på. Böcker som känns som lite mer än bara nöje för stunden, böcker som ger en nya insikter om världen. Eller vad sägs om det här:

Den bästa dagen är en dag av törst - Jessica Kolterjahn. En roman om ett år i Karin Boyes liv, känns otroligt lovande. Jag tänker direkt på min kärlek till Sara Stridsberg när jag läser om den här boken, helt utan att ha läst boken. Jag gillar att läsa romaner om människor som har existerat. 

Bröderna Sisters - Patrick DeWitt. Nominerad till det stora Bookerpriset, jämförs med bröderna Cohen och omtalas som en bok som skulle kunna ha skrivits av Cormac McCarthy, om han hade haft någon humor förstås. 

Läs alla tips från Maria Törner-Mason i Ett blad här. Jag ser fram emot att få det lilla bladet fler gånger. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…