Fortsätt till huvudinnehåll

Månadens bok

För ett tag sedan skrev jag om den tråkiga nyheten att bokklubben Gondol läggs ner. Jag har allt sedan dess väntat med spänning på den ersättande klubben, Månadens bok. I veckan trillade den in genom brevinkastet och till min fasa är det så klart ett deckarpaket som är månadens bok. Bläddrar jag vidare kan jag även få köpa Keplers senaste bok till specialpris. Jaha, tänker jag. Jag som ville bli överraskad och få ta del av böcker som jag inte hört talas om men som på något magiskt sätt passar mig perfekt. Visst finns det några intressanta titlar längre fram i tidningen men då har jag väl redan tappat suget lite och får den här känslan av de där breven som kommer hem där man får välja 5 böcker jättebilligt fast så hittar man bara två som man vill läsa. Minns ni, de där arken med böcker som såg ut som frimärken som man skulle riva av och klistra på sitt svarskuvert? De kanske finns fortfarande, men jag har länge haft "ingen reklam, tack" på min ytterdörr. 

Men plötsligt trillar det ut ett löst litet blad ur min månadstidning, det heter "Ett blad" och innehåller åtta väl utvalda böcker, sådana där böcker som man inte riktigt känner till men genast blir nyfiken på. Böcker som känns som lite mer än bara nöje för stunden, böcker som ger en nya insikter om världen. Eller vad sägs om det här:

Den bästa dagen är en dag av törst - Jessica Kolterjahn. En roman om ett år i Karin Boyes liv, känns otroligt lovande. Jag tänker direkt på min kärlek till Sara Stridsberg när jag läser om den här boken, helt utan att ha läst boken. Jag gillar att läsa romaner om människor som har existerat. 

Bröderna Sisters - Patrick DeWitt. Nominerad till det stora Bookerpriset, jämförs med bröderna Cohen och omtalas som en bok som skulle kunna ha skrivits av Cormac McCarthy, om han hade haft någon humor förstås. 

Läs alla tips från Maria Törner-Mason i Ett blad här. Jag ser fram emot att få det lilla bladet fler gånger. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.