tisdag 14 maj 2013

Hjälp - Lässvacka!

Jag sitter och läser gårdagens gästinlägg signerat BokbabbelBokhora och känner att jag äntligen kan ta mig till mig att erkänna, jag har århundradets lässvacka! Jag har bara läst 22 böcker i år (vilket för oss bokmalar är katastrofalt lågt) och det går bara inget vidare. Jag har börjat glömma av känslan att längta efter sin bok när man är på väg hem från jobbet eller är på väg att gå och lägga sig. Jag har ganska ordentligt tappat suget att köpa böcker och jag har just beställt mitt första recex på flera månader (även om jag fått några skickade till mig). 

Det finns nog flera anledningar till det här som behöver benas ut innan jag kan gå vidare. Det största stressmomentet som stått i vägen för det mesta är att jag i mitten av januari fick veta att jag skulle bli av med mitt jobb då kontoret lades ner. Jag har jobbat rätt länge, hade en del uppsägningstid och andra förmåner men som vissa av er vet blev det en ganska utdragen och plågsam process som tog slut först i början av april. Ingen ro, mest bara oro och ingen läslust. Eller läslusten finns väl men koncentrationen fattades, tankarna gick runt i huvudet konstant dygnet runt. 

Det är väl kanske inte den enda anledningen, jag har kanske gett mig på fel böcker vid fel tillfälle, haft lite otur med bokcirkelböcker som inte passat mig och känt att jag inte riktigt vet vad jag är sugen på att läsa. Men jag tror ändå att det hade kunnat gå mycket bättre. 

Dick hade jag en fantastisk tur, jag sökte två jobb, kom på en intervju och fick ett nytt jobb. Jag började en vecka efter att jag slutat på det förra. Det är så klart helt fantastiskt men även det har så klart tagit på krafterna så det var en mycket större omställning än vad jag hade kunnat tänka mig. Nu har det gått en månad och saker börjar falla lite på plats, jag sover på nätterna och jag känner att nu kan det vara läge att försöka få fart på läsningen. 

Och nu behöver jag komma igång med att läsa igen. Jag känner att jag behöver pepp och hjälp med att reda ut hur jag ska bete mig. Det känns som att jag behöver lite utmaning men inte så att det tar stopp i stället för att komma framåt. Jag sneglar på höstkatalogerna och vill gärna stryka under några titlar att läsa, men vågar inte riktigt än. Jag känner att vanligt folk fnyser åt mina problem men jag vet att det finns bokmalar därute som fruktar min situation och de som till och med varit här. Hur gör ni för att komma ur denna onda, onda cirkel?

6 kommentarer:

 1. Jag brukar läsa "lättläst" litteratur när jag är stressad, pressad, inte orkar. Typ ungdomsböcker, chic-lit, deckare eller om man är en sån som läser om så läser jag gamla favoriter igen. Annars är kortare böcker ett tips, så att de känns "överkomliga". Och att bestämma en viss tid, 15-20 minuter, som man ska läsa och sen sätta timern och läsa den tiden varje dag. Man har alltid 15 minuter tänker jag, och när man väl får in vanan igen så är man förhoppningsvis tillbaka på banan. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett mycket bra tips, jag ska prova en ungdomsbok av kortare variant nu. Tack!

   Radera
 2. Mitt tips är: strunta i recexen! Satsa helhjärtat på lustläsning istället. Inga borden eller måsten utan bara det du allra helst vill läsa. Jag brukar läsa mycket serier när jag har lässvackor eller bara inte hinner läsa så mycket som jag skulle vilja. Det är snabbläst och kravlöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag vill ju gärna läsa nytt av favoriter som kommer, så jag beställde faktiskt Zadie Smith nu men annars håller jag tillbaka. Serier var ju en fin idé, det borde jag utforska. Synd att bibblan har stängt ett bra tag till här i stan, men jag har ju Gaimans första i den där serien...vad den nu heter...

   Radera
 3. Tråkiga nyheter, men bra att du redan kommit till steg två i femstegsmetoden! :) Som sagt är mitt tips just något tunt och lätt, ungdomsböcker eller dylikt. Inga betryckande måsten! Och även de där småportionerna läsning som snart kommer att leda tillbaka till storläsningen igen. Håller tummarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :D Ljudbok verkade vara ett bra medel. Ungdomsbok dessutom...

   Radera