Fortsätt till huvudinnehåll

Norstedts i Höst

Våren har knappt kommit till oss här på slätten men ändå börjar vi tala om höstens litteratur, men visst är det väl skönt att ha något att se fram emot?

När jag kollar igenom Norstedts katalog för hösten 2013 blir jag spontant intresserad av en del titlar. 

Höstens stora släpp, eller rättare sagt sommarens eftersom den kommer i juli, är så klart Gardells avslutande del i Torka aldrig tårar-trilogin som kommer att heta Döden. Den är det många som ser fram emot, så även jag. Dock blev jag lite paff av omslaget dör en vit kropp tar upp större delen av framsidan, jag hade väntat mig något mer åt de tidigare två omslagen med de svartvita fotona mot den svarta bakgrunden, eller vad tycker ni?

Jungfrustenen av pseudonymen Michael Mortimer får det att rycka lite i min lästarm. I katalogen beskrivs den som att författaren kombinerar: "pojkboksäventyrets berättarlusta med dystopins angelägenhet, agentromanens komplexitet med den muntliga skrönans dråplighet". Det enda som skrämmer mig är att det ska vara den första delen i en serie om sex delar, men är den första bra så kan det ju vara värt att fortsätta. 

Min ganska nyfunna insikt om att jag tycker om nordiska kvinnors alster borde innebära att jag tycker om finländska Riikka Pulkkinens roman Gränsen som kommer ut i oktober. Relationer av olika slag och thrillerliknande inslag, det låter som något för mig det. 

Phillip Meyer har skrivit ett tegelstensepos om Texas som kommer på svenska i september och som heter Sonen. Vi får följa en familjs historia genom historien om allt från nybyggarna till indianerna, till Världskrig och oljeindustri. Jag har blivit väldigt intresserad av USA:s historia, framför allt deras tidiga historia, så det här tror jag kan bli en riktig höjdpunkt. 

Karl Ove Knausgård har inte bara skrivit om sin kamp utan han författade även dessförinnan, nu
kommer hans En tid för allt i pocket i september. Den här har jag varit intresserad av länge, den var nominerad till Nordiska rådets pris 2005, och handlar om något så udda som änglar och människor med avstamp i bibliska berättelser. 

I höstas blev jag otroligt fascinerad av litteratur från våra nordligaste delar av världen då jag bland annat gick på ett seminarium om litteratur av inuiter i Kanada och läste Tunu av Kim Leine. I höstens katalog hittar jag en fackbok om just Nordpolen då författarinnan Bea Uusma beger sig dit för att följa upp Andrées expedition till just Nordpolen i slutet av 1800-talet. Boken heter Expeditionen. Min kärlekshistoria och kommer både som mjukband och en rikt illustrerad hårdpärmsutgåva. 

Andra heta pockettips: Ray Bradburys Farenheit 451, Kurt Vonneguts Slakthus 5 och Margaret Atwoods Rövarbruden kommer i nyutgåva i september. 

Kommentarer

  1. Haha, jag blev också glad över/intresserad av många av nyheterna, men inte just dem du räknar upp (förutom Gardell) :D Kändes som om Norstedts hade en mycket fullspäckad bokhöst, nice!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det fanns mycket spännande men jag försöker väl plocka ut sånt som är lite udda och som kanske inte alla väljer :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.