måndag 22 april 2013

Norstedts i Höst

Våren har knappt kommit till oss här på slätten men ändå börjar vi tala om höstens litteratur, men visst är det väl skönt att ha något att se fram emot?

När jag kollar igenom Norstedts katalog för hösten 2013 blir jag spontant intresserad av en del titlar. 

Höstens stora släpp, eller rättare sagt sommarens eftersom den kommer i juli, är så klart Gardells avslutande del i Torka aldrig tårar-trilogin som kommer att heta Döden. Den är det många som ser fram emot, så även jag. Dock blev jag lite paff av omslaget dör en vit kropp tar upp större delen av framsidan, jag hade väntat mig något mer åt de tidigare två omslagen med de svartvita fotona mot den svarta bakgrunden, eller vad tycker ni?

Jungfrustenen av pseudonymen Michael Mortimer får det att rycka lite i min lästarm. I katalogen beskrivs den som att författaren kombinerar: "pojkboksäventyrets berättarlusta med dystopins angelägenhet, agentromanens komplexitet med den muntliga skrönans dråplighet". Det enda som skrämmer mig är att det ska vara den första delen i en serie om sex delar, men är den första bra så kan det ju vara värt att fortsätta. 

Min ganska nyfunna insikt om att jag tycker om nordiska kvinnors alster borde innebära att jag tycker om finländska Riikka Pulkkinens roman Gränsen som kommer ut i oktober. Relationer av olika slag och thrillerliknande inslag, det låter som något för mig det. 

Phillip Meyer har skrivit ett tegelstensepos om Texas som kommer på svenska i september och som heter Sonen. Vi får följa en familjs historia genom historien om allt från nybyggarna till indianerna, till Världskrig och oljeindustri. Jag har blivit väldigt intresserad av USA:s historia, framför allt deras tidiga historia, så det här tror jag kan bli en riktig höjdpunkt. 

Karl Ove Knausgård har inte bara skrivit om sin kamp utan han författade även dessförinnan, nu
kommer hans En tid för allt i pocket i september. Den här har jag varit intresserad av länge, den var nominerad till Nordiska rådets pris 2005, och handlar om något så udda som änglar och människor med avstamp i bibliska berättelser. 

I höstas blev jag otroligt fascinerad av litteratur från våra nordligaste delar av världen då jag bland annat gick på ett seminarium om litteratur av inuiter i Kanada och läste Tunu av Kim Leine. I höstens katalog hittar jag en fackbok om just Nordpolen då författarinnan Bea Uusma beger sig dit för att följa upp Andrées expedition till just Nordpolen i slutet av 1800-talet. Boken heter Expeditionen. Min kärlekshistoria och kommer både som mjukband och en rikt illustrerad hårdpärmsutgåva. 

Andra heta pockettips: Ray Bradburys Farenheit 451, Kurt Vonneguts Slakthus 5 och Margaret Atwoods Rövarbruden kommer i nyutgåva i september. 

2 kommentarer:

  1. Haha, jag blev också glad över/intresserad av många av nyheterna, men inte just dem du räknar upp (förutom Gardell) :D Kändes som om Norstedts hade en mycket fullspäckad bokhöst, nice!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det fanns mycket spännande men jag försöker väl plocka ut sånt som är lite udda och som kanske inte alla väljer :)

      Radera