Fortsätt till huvudinnehåll

En bok om att läsa en annan bok

Tony & Susan - Austin Wright

Susan har nästan glömt sitt liv med sin förste make Edward men när han vill att hon ska läsa hans bokmanus kommer minnena tillbaka. Susan fullkomligt slukar manuset, en berättelse om Tony och hans familj som råkar ut för ett gäng kriminella på en motorväg mitt i natten. 

Tonys historia är en riktig rysare, en panikslagen mans kamp för sin familj. Susans historia är en lågmäld berättelse om en medelålders kvinna som läser en bok. Det är en ganska spännande uppdelning då Tonys historia är riktigt spännande medan Susans är intressant på så sätt att det är rätt kul att läsa om någons läsande, hur hon helt tappar bort tiden, hur hon inte kan sluta tänka på en händelse i boken eller hur hon funderar på om en karaktär är baserad på en verklig person ur hennes exmakes liv. 

Men, och det här är ett ganska tråkigt men, boken är nog inte riktigt vad man förväntar sig och det tror jag beror på baksidestexten. Meningen " De två berättelserna flätas samman till en mästerlig roman" får mig att tro att det ska hända något mer med Tony och Susans berättelser än vad som händer. Nej det här var inte alls vad jag förväntade mig, även om jag faktiskt inte förväntade mig så mycket även om den inte på något sätt är dålig. Jag förstår inte vad det mästerliga är eftersom det inte direkt känns så unikt. 

Köp boken här eller här

Kommentarer

 1. Jag tror jag köpte den här på bokrean, är inte helt säker för de böckerna står fortfarande i en enda röra. Då ska jag sänka förväntningarna lite ;)

  SvaraRadera
 2. Jag läste denna boken för ett tag sen. Kände lite samma sak som du. Den lovade lite väl mycket på baksidan som den sen inte höll. Tyckte den tappade väldigt mycket i andra halvan av boken, men helt ok läsning ändå.

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte den var riktigt bra i början, när man verkligen kunde känna paniken i sin egen kropp. Denna kamp för en familj som håller på att förloras. Sedan förlorar den en del av farten, den blir mer avslagen och förlorar sig själv. Men början av Tonys historia tycker jag är mästerlig.

  SvaraRadera
 4. Here we present to introduce to all visitors in this great blog. and thank you for allowing me .

  cara menggugurkan kandungan
  obat aborsi
  tanda tanda kehamilan

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…