tisdag 2 april 2013

Doktor Joseph - Andreas Roman

Joseph är en ganska lugn och stillsam man som lever ett helt normalt svensson-liv med fru och barn. Eller åtminstone gör han sitt bästa för att leva ett normalt liv. Joseph är nämligen en f.d. voodoopräst från Haiti, och ibland kliar det alldeles förfärligt mycket i fingrarna efter att få syssla med voodoon igen. Han har dock lovat sin hustru att hålla sig ifrån det, och hittills har det gått bra - tills den dag han får sparken från sitt arbete på Försäkringskassan. Detta sätter igång en lång kedja av händelser och drar upp en hel del hemligheter från Josephs tidigare liv på Haiti till ytan. En ondsint person kallad Domaren dyker upp för att utkräva hämnd för en gammal oförrätt som han anser är Josephs fel. Och han drar sig inte för att döda varenda person som Joseph håller kär.

Vad roligt att läsa en bok som handlar om voodoo, jag tror faktiskt inte att jag någonsin har gjort det förut. Doktor Joseph är dessutom första delen i en serie med namnet Stockholm Vodou, så vi kan se fram emot fler i samma stil. Andreas Roman (vilket otroligt passande namn för en författare) skriver väldigt bra och stundvis är Doktor Joseph väldigt mörk, obehaglig och blodig. Detta varvas dock med en hel del humor som visserligen är ganska fyndig, men som jag gärna varit utan - jag gillar ju när det blir riktigt mörk och kuslig stämning och vill helst inte att denna ska lättas upp med ett och annat skämt. Boken handlar inte bara om voodoo, utan även om relationen mellan Joseph och hans fru Bea. En relation som fått utstå en hel del påfrestningar och blivit ganska så sliten. Jag tycker att Roman beskriver detta väldigt bra och trovärdigt, det gör nästan ont i hjärtat under de delarna av boken.
Handlingen är spännande, voodoon finns överallt i Stockholm och särskilt i Gamla Stan där många småbutiker säljer voodoo-prylar lite sådär under disken, för den som vet vad den ska fråga efter.

Jag gillar boken, och ser mycket fram emot nästa i serien. Om du blir sugen på att läsa Doktor Joseph kan du hitta den antingen här eller här.

Ett stort tack till Massolit Förlag för recensionsboken!

2 kommentarer:

  1. Jag håller på och läser den nu, har inte kommit så långt men än så länge verkar den bra :)

    SvaraRadera
  2. Verkar trevlig :) Speciellt omslag! /Bokdetektiven

    SvaraRadera