onsdag 20 mars 2013

Pojken som växte upp till ett under

Undret - R.J. Palacio

August Pullman föddes med en genetisk sjukdom som gör att hans ansikte är deformerat. Läkarna trodde inte att han skulle överleva sina första år men efter otaliga operationer har han lyckats bli elva år och leva ett ganska normalt liv. Hittills har han blivit undervisad av sin mamma i hemmet men nu är han såpass stabil att han borde börja i en riktig skola. Som om att det inte är nog svårt att vara ny på en mellanstadieskola. 

Undret är en otroligt fin, sorglig och rolig berättelse. Palacio lyckas hitta balansen mellan det allvarliga ämnet mobbning och en humor som strålar av livslust. Genom att låta flera olika karaktärer berätta sina historier vilket ger en mångfacetterad bild av hela August första skolår. 

Ämnet är viktigt och boken är viktig. Den är lättläst och skulle kunna läsas i skolor och borde kanske vara en del av undervisningen. Bitvis ger den läsaren en stor klump i magen där man bara vill springa in framför Auggie och skydda honom från allt det onda, men den ger också hopp om att människor kan ändras. Tyvärr är den lite väl amerikansk och sockersöt för min personliga smak med föräldrar som aldrig gör fel och utmärkelser i skolan som blir lite för pampiga. Men budskapet består vad man än anser om det runt omkring, så läs för sjutton!

Recensionsbok från Brombergs förlag

Köp boken här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar