söndag 10 mars 2013

På spaning efter den vecka som gått - 10

I veckan damp senaste numret av Books & Dreams, nummer 3 av den här nya tidningen för att vara exakt, ner på hallgolvet. Det råder väldigt delade meningar om den tidningens kvalité och jag är inte helt säker på vad jag tycker, men en tidning om böcker är alltid en tidning om böcker så oftast lyckas jag hitta något av intresse. Det här med lite längre reportage är alltid svårt, det krävs att man är intresserad av författaren/boken för att man helhjärtat ska lägga ner tid på att läsa dessa. Och det gäller alla tidningar, oavsett genre. 

Det jag brukar fastna för i tidningen är de lite mindre reportagen och kanske än mer, notiser och i just det här numret gillar jag deras topp 10-del extra mycket faktiskt. Jag blir påmind om Hilary Mantels böcker som jag vill läsa om om att Den store Gatsby snart ska bli film. Vi har den som parallellbok i vår bokcirkel och jag är supersugen på att läsa om den. 

Jag får dessutom en del spännande information om dyra bokmanus som Franska museiväsendet vill komma över, jag får ett snabbmöte med Magikerna-författaren Lev Grossman och jag får lite ögongodis i form av bokporrörhängen från etsy. 

Men det bästa av allt med det här numrets topp 10 är ändå att jag hittat två spännande boktips som jag tidigare inte hört talas om. Jag var väldigt inne på afrikansk litteratur under 2010 men det har trappats ner ganska rejält efter att bokmässan det året hamnade allt längre ner i läsminnet. Tipset jag fått är Ghana must go av Taiye Selasi. Jag får lite samma vibbar som när jag för första gången hörde talas om Petina Gappah, och hennes Sorgesång för Easterly älskade jag ju så det känns lovande. 

Tips nummer två är något så spännande som en författarinna som jämförs med J.K. Rowling. Samantha Shannon ger ut romanen The Bone Season i augusti, men det ska bli en serie om sju. Böckerna ska handla om en synsk 19-årig flicka som rör sig i framtida Londons undre värld. Boken är redan såld ill 18 länder innan den ens är klar och filmrättigheterna är sålda även de. Det kan lika väl bli en lika stor flopp som Strindbergs stjärna (såld till flera länder före utgivning men fick mycket dålig kritik) men det är ändå värt att kolla upp. Jag är skeptisk till att författarinnan bara är 21 år, men jag ska ta mig an den med mina minst dömande glasögon på, jag lovar. 

Slutligen måste jag delge att jag ÄNTLIGEN tagit mig an att läsa science fiction, så här på sista dagen för nomineringar till årets Hugo awards och allt. Jag har börjat läsa 2010 års Hugo-vinnare The city & the city av China Miévile, äntligen! Än så länge är den riktigt bra och jag hoppas att det håller hela vägen. 

Bra vecka helt enkelt, hur har det varit hos er andra?

2 kommentarer:

  1. Jag har precis läst ut Doktor Glas, läst den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag älskar Doktor Glas! Tyckte du om den? I så fall måste du läsa Gregorius av Bengt Ohlsson

      Radera