måndag 25 mars 2013

Arkitekten som försvann

Var blev du av Bernadette - Maria Semple

Hon är rädd för kanadensare, hon anlitar indier för att sköta sina privata ärenden och hon blir extremt åksjuk. Hon heter Bernadette Fox, mamma till Bee och fru till Microsoftpampen Elgie men hon har också varit en geniförklarad arkitekt. När Bernadette inser att hennes man försöker få henne att ta emot hjälp i form av psykolog försvinner hon. 15-åriga Bee samlar ihop all fakta hon kan hitta och spåren leder till Antarktis. 

Berättelsen om Bernadette är en väldigt rolig sådan. Man känner genast igen Maria Semples knäppa karaktärer och udda familjesituationer från till exempel TV-serien Arrested development. Boken består av både första persons-berättelsen från Bee men den består också mycket av brevväxling och andra dokument som för berättelsen vidare ur flera olika personers perspektiv. Men det finns självfallet också en hel del tunga ämnen under all humor. Det handlar trots allt om depressioner, stress, att inte kunna få barn, att vara sjuk och en hel del sådant, vilket så klart gör det till en seriöst berättelse där man även känner för karaktärerna och inte enbart skrattar åt dem. Slutligen leder också Bernadettes försvinnande till en riktig spänningshistoria där man in i det sista inte riktigt vet vad som hänt. 

Det här är en rolig bok som fungerar och det är inte ofta jag stöter på sådana (Nej jag tyckte att Hundraåringen...var outhärdlig). Semple lyckas verkligen göra lagom knasiga och roliga karaktärer men ändå behålla känslan av sympati för dem och det är humor som funkar utmärkt för mig. 

Jag trodde aldrig den dag skulle komma då jag skulle säga det här, men jag tror nästan att jag skulle föredra den här berättelsen som film. Det är svårt att minnas alla karaktärers humoristiska drag och lustiga utseenden och jag kommer på mig själv ibland med att skratta åt en scen långt senare när jag väl sätter ihop det med något som hänt tidigare. Jag hoppas den kommer att filmatiseras, det vore väldigt kul. 

Recensionsbok från Wahlström & Widstand via Booked

Köp boken här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar