Fortsätt till huvudinnehåll

Arkitekten som försvann

Var blev du av Bernadette - Maria Semple

Hon är rädd för kanadensare, hon anlitar indier för att sköta sina privata ärenden och hon blir extremt åksjuk. Hon heter Bernadette Fox, mamma till Bee och fru till Microsoftpampen Elgie men hon har också varit en geniförklarad arkitekt. När Bernadette inser att hennes man försöker få henne att ta emot hjälp i form av psykolog försvinner hon. 15-åriga Bee samlar ihop all fakta hon kan hitta och spåren leder till Antarktis. 

Berättelsen om Bernadette är en väldigt rolig sådan. Man känner genast igen Maria Semples knäppa karaktärer och udda familjesituationer från till exempel TV-serien Arrested development. Boken består av både första persons-berättelsen från Bee men den består också mycket av brevväxling och andra dokument som för berättelsen vidare ur flera olika personers perspektiv. Men det finns självfallet också en hel del tunga ämnen under all humor. Det handlar trots allt om depressioner, stress, att inte kunna få barn, att vara sjuk och en hel del sådant, vilket så klart gör det till en seriöst berättelse där man även känner för karaktärerna och inte enbart skrattar åt dem. Slutligen leder också Bernadettes försvinnande till en riktig spänningshistoria där man in i det sista inte riktigt vet vad som hänt. 

Det här är en rolig bok som fungerar och det är inte ofta jag stöter på sådana (Nej jag tyckte att Hundraåringen...var outhärdlig). Semple lyckas verkligen göra lagom knasiga och roliga karaktärer men ändå behålla känslan av sympati för dem och det är humor som funkar utmärkt för mig. 

Jag trodde aldrig den dag skulle komma då jag skulle säga det här, men jag tror nästan att jag skulle föredra den här berättelsen som film. Det är svårt att minnas alla karaktärers humoristiska drag och lustiga utseenden och jag kommer på mig själv ibland med att skratta åt en scen långt senare när jag väl sätter ihop det med något som hänt tidigare. Jag hoppas den kommer att filmatiseras, det vore väldigt kul. 

Recensionsbok från Wahlström & Widstand via Booked

Köp boken här eller här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.